Prve doze cjepiva protiv covida-19 u Hrvatsku stiže za manje od sto sati

Vijesti 22. pro 202020:55 > 21:00
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cjepivo u Hrvatsku stiže za manje od sto sati, a detalji Plana cijepljenja na Vladi će biti predstavljeni sutra.

Dnevnik Nove TV doznaje da će se cjepivo, kada u subotu stigne u Hrvatsku, čuvati u Zavodu za javno zdravstvo, a onda transportnim hladnjacima razvoziti u sve županije, u 21 centar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stiže kamionima

Cjepivo u Hrvatsku stiže kamionima, a ne zrakoplovom. Za njegov transport spreman je DHL Express.

VEZANE VIJESTI

„DPDHL Grupa igra ključnu ulogu u prevladavanju ove pandemije i ponosni smo što doprinosimo prevladavanju ove zdravstvene krize pružajući našu logističku stručnost i mogućnosti da cjepivo učinimo dostupnim širom svijeta. Nakon brojnih mjeseci pripreme spremni smo distribuirati cjepivo COVID-19 gdje god je to potrebno“, poručuje Srebrenka  Saks, direktorica DHL Express Hrvatska

Prve doze koje stižu jednake su za sve zemlje članice EU-a, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva. Sve zemlje članice će simbolično s cijepljenjem krenuti u nedjelju. Samo u ovoj prvoj tranši sigurno je da će transport biti kamionom, a poslije nije isključena ni mogućnost letova avionom.

Druga doza od 7800 cjepiva dolazi odmah tjedan dana iza, dakle u tjednu od 28. prosinca i bit će isporučena do 31. prosinca, potvrdili su za Dnevnik.hr danas iz Pfizera.

Od te druge doze kreću isporuke sukladno narudžbama svake zemlje, u Hrvatsku će u drugom tjednu cijepljenja doći 7800 doza. Dakle, ukupno do kraja godine u Hrvatsku stiže 17.550 doza Pfizerovog cjepiva.

#related-news_0

Nakon toga potvrđeno je da ćemo daljnje doze dobivati u tjednim razmacima. Počevši s 4. siječnjem u našu zemlju će svaki tjedan siječnja stizati oko 17.000 doza.

Cijepljenje od nedjelje

Ove prve isporuke su organizirane tako da se cjepivo dopremi u zagrebački Zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, a od tamo će se razvoziti u ostale centre. Nakon toga Pfizer će direktno isporučivati naručene doze, u regionalne centre za javno zdravstvo.

#related-news_0

Cjepivo stiže u posebnim, tzv. termalnim kutijama, koje cjepivo drže hladnim te sadrže i suhi led, a svaka ima i GPS. Svaka ta kutija ima oko 5000 doza. Cjepivo se u kutijama može čuvati do 30 dana, ali se svakih pet dana mora dodavati suhi led. Ta kutija ne smije se prečesto otvarati, najviše dva puta dnevno.

Postoji i mogućnost da se cjepivo čuva i u običnom hladnjaku, na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva, ali najviše od pet dana. Na temperaturi od -80 stupnjeva, cjepivo se pak može čuvati i do šest mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.