"Oboljeli od korone su često i dalje stigmatizirani, pa i oni u samoizolaciji"

Vijesti 26. pro 202020:07 > 20:15
Izvor: N1

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović bila je gošća Dnevnika N1 televizije. Govorila je o posjetima u domovima za starije i nemoćne u doba epidemije koronavirusa.

Vidović je kazala kako je Ured pučke pravobraniteljice od početka zatvaranja upozoravao na neodrživost plana da su korisnici domova cijelo vrijeme zatvoreni.

“U ovo vrijeme mnogi su ostali bez mogućnosti da se pozdrave posljednji put s članovima obitelji. Situacij u kojoj je netko mogao ići u kafiće i shopping centre, a netko se nije mogao pozdraviti sa svojim umirućim ocem ili majkom stvarno nije bila pravedna. Sada je preporuka od početka prosinca provedena, na način da je teško bolesnim korisnicima posjet dozvoljen”, ističe Vidović.

To je primjer, napominje pravobraniteljica. koji je pokazao važnost pritužbi i prijavljivanja problema.

“Ja vjerujem da je upravo prijavljivanje problema uvelike doprinijelo ovakvom jednom fleksibilnijem rješenju. Ovim putem pozivam građane da nam prijave sve takve probleme i mićemo se potruditi naći rješenje”, rekla je Vidović.

Ističe kako su oboljeli od korone često i dalje stigmatizirani, pa čak i oni koji su u samoizolaciji. Rekla je i kako siromaštvo u Hrvatskoj i dalje raste pogotovo kod starijih od 65 godina koji žive sami.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.