Predsjednica upristojila biografiju

Vijesti 08. srp 201512:02 > 12:09
N1

Nakon što je zbog prve službene biografije na stranicama predsjednica.hr Kolinda Grabar Kitarović bila izložena podsmijehu jer je tekst CV-a bio napisan kao osnovnoškolska zadaćnica, na novim stranicama Ureda predsjednice te biografije više nema, a postavljena je nova, klasična službena politička biografija.

Podsjetimo, stara biografija počinjala je ovako: ‘Potječem iz skromnog mjesta Lubarska na Grobniku, u zaleđu Rijeke, u kojoj sam i rođena 1968. Tata je želio sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Mama mi je iz inata dala ime Kolinda, po pjesmi koju je pjevušio dok ju je vozio na putu do bolnice.’

Ipak, najzapaženiji dio te biografije, koju je sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napisala kad je preuzela dužnost, bio je pastoralni opis sretnog djetinjstva.

‘Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku.’, napisala je predsjednica.

Obrazovanje i karijera u fokusu

U novoj službenoj biografiji nema više tih elemenata osobne pripovijesti, već je pisana prema svim pravilima službenog, profesionalnog političkog životopisa. Navodi se kako je Kolinda Grabar Kitarović izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske 11. siječnja 2015, da je rođena 29. travnja 1968. u Rijeci, u kojoj je pohađala osnovnu školu, a srednju školu završila je u Los Alamosu u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Tportal.

Podsjetimo, po objavi ‘romantične’ biografije krenule su šale na društvenim mrežama:

“Newsbar je hakirao web stranicu nove predsjednice!”

“Školska zadaća za dovoljan (2)”

“Zmajlovićev je životopis znanstveni rad za ovo”

“Heidi s hrvatskih polja”