Maloljetnik na skuteru bježao pred ministrom

Vijesti 03. kol 201512:31 > 12:33
Jure Miskovic / CROPIX

Glisiranje unutar 300 metara od obale, vožnja djece na provi broda bez zaštitnih prsluka, ali i vožnja maloljetnika na vodenom skuteru brzinom od 29 milja na sat - sve to susreli su djelatnici Lučke kapetanije Zadar u nedjeljnim jutarnjim satima u sklopu akcije "Sigurnost na moru 2015".

Akciju i ove godine istodobno organizira svih osam lučkih kapetanija duž jadranske obale i otoka s početkom u 10 sati. U akciji nadzora sigurnosti plovidbe u zadarskom akvatoriju ovog je jutra sudjelovao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

U jutarnjim satima još i nema puno prekršaja, ali u popodnevnim, tamo negdje oko pet sati, imamo stvarno puno posla, komentirali su djelatnici Lučke kapetanije, koji su maloljetnika na vodenom skuteru hvatali od Gaženice sve do Bibinja. Naposljetku je ipak stao, uz obrazloženje da ih “nije vidio”.

Kako se radi o maloljetnoj osobi, odgovornost nosi iznajmljivač plovila, koji će morati odgovarati za njegovo nepropisno izdavanje.

”Ne znam što je iznajmljivača uopće ponukalo da da djetetu takav stroj na upravljanje i da ga izloži takvoj pogibeljnoj situaciji. To vam je kao da dođete u rent-a-car, iznajmite automobil djetetu i pustite ga na cestu. Vodeni skuter mogu voziti samo punoljetne osobe. Protiv iznajmljivača će biti proveden prekršajni postupak i podnesen optužni prijedlog”, pojasnio je lučki kapetan Alen Rukavina, dodajući kako je i dalje na moru prisutan najveći problem s prekršiteljima koji glisiraju na nedopuštenoj udaljenosti od tristo metara od obale, piše Zadarski list.