'Nema vjere koja poziva na mržnju ili na zločin'

Vijesti 13. kol 201518:27 > 18:32
Ilustracija

Istražili smo što posljednji događaji znače za muslimansku zajednicu u Hrvatskoj i utječu li teroristički napadi na percepciju islama. U islamskoj zajednici poručuju - islam nije vjera nasilja.

Islamska zajednica oštro je osudila ubojstvo Tomislava Salopeka.

”Postali smo i mi dio onih naroda koji trpe direktne i indirektne štete, posebno za obitelj, da smo izgubili jednog čovjeka nevinog koji je samo išao raditi i djelovati u jednoj drugoj zemlji”, kaže Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreba.

Kako neslužbeno doznajemo džamiju čuva policija. No Redžepi smatra da za to nema potrebe jer je islam vjera mira, tolerancije i suživota.

”Jako me žalosti kad bilo tko u svijetu radi neku negativnu stvar i poziva se na islam ili bilo koju drugu vjeru jer nema vjere koja poziva na mržnju ili na zločin”, nastavlja Redžepi.

Imama zagrebačke džamije brine negativna percepcija islama u javnosti. Što dovodi do nerazumijevanja, predrasuda i islamofobije.

”Mi muslimani se često moramo pravdati da to nije islam i da to nisu muslimani, ali kako objasniti milijunima zapadnjaka koji općenito o svojoj vjeri, a pogotovo o islamu nemaju pojma”, kaže Mirza Mešić, imam zagrebačke džamije.

Više u prilogu Elvira Mešanovića.