Koliko tehnologija utječe na liste čekanja u bolnicama?

N1

U riječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) u srijedu je pušten u rad novi 256-slojni CT uređaj više klase.

Ministar zdravlja Siniša Varga u povodu toga događaja ustvrdio je da nova tehnologija znači brže i bolje liječenje pacijenata i skraćivanje lista čekanja. Skeniranje čitavog tijela, koje je nekad trajalo pola sata ili sat, novi uređaj obavi za pet sekundi, a to znači manje zračenja i veću sigurnost za pacijenta, rekao je.

Sanacijski upravitelj KBC-a Davor Štimac istaknuo je kako je cilj skraćenje čekanja za CT pregled sa sadašnjih 60 dana na manje od mjesec dana.

Vrijednost uređaja iznosi 8,5 milijuna kuna, a nabava je u potpunosti pokrivena iz državnog proračuna. Štimac je naglasio kako se prvo namjeravalo nabaviti upola slabiji 128-slojni uređaj, a na kraju se izlicitiralo bolji za istu cijenu.

Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju Damir Miletić napomenuo je da će se uz pomoć novog uređaja najveći pomaci u dijagnostici ostvariti na području bolesti srca i krvnih žila, virtualnoj endoskopiji crijeva te, posebice, dječjoj radiologiji zbog brzine skeniranja te smanjenja potrebe za općom anestezijom djece.

Varga je također najavio početak gradnje novog bolničkog kompleksa na Sušaku u Rijeci, za što je Vlada odobrila jamstvo za kreditiranje gradnje. Uprava bolnice piše natječajnu dokumentaciju pa se u prvoj polovici rujna očekuje raspisivanje natječaja za tri segmenta – financijski, građevinski i projektni nadzor, najavio je ministar.

Kompleks će se graditi na površini od 240.000 četvornih metara, i to Dječja bolnica, Klinika za ginekologiju i porodništvo, termoenergetski blok i višeetažno parkiralište.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podsjetio je na više neispunjenih obećanja o početku gradnje nove bolnice u proteklih 10 do 15 godina, ali sada će se napokon vidjeti bageri na toj lokaciji. Svaki početak je težak, ali je ovoga puta realan, rekao je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je zadnja bolnička zgrada izgrađena državnim novcem još u vrijeme stare Jugoslavije, prije početka Drugog svjetskog rata, a sve novije zgrade građene su samodoprinosima Riječana.

Novu bolnicu zaslužili su Rijeka i područje koje gravitira riječkome KBC, poručio je Obersnel i izrazio očekivanje da će gradnja početi do kraja godine, te da će se ostatak bolničkog kompleksa nastaviti graditi po modelu javno-privatnog partnerstva.

Upitan o trenutnom stanju projekta Program plus, odnosno smanjenja lista čekanja u hrvatskim bolnicama, Varga je kazao da su ljetni mjeseci malo usporili ostvarenje programa, ali će se na jesen ponovno krenuti “punom parom”.

Glavni razlog smanjenja lista čekanja je uvođenje rada u bolnicama subotom ujutro i srijedom popodne, a u nekima, kao što je riječki KBC, popodnevnog rada gotovo svakog dana. Drugi je razlog novi model ugovaranja izlaskom iz riznice, što je omogućilo bolnicama da brže, bolje i kvalitetnije rade s pacijentima u redovno radno vrijeme, pa na liste čekanja ne dolaze novi pacijenti, ustvrdio je ministar.