'Ovo je opstruiranje, Sanader neće danima na slobodu!'

Vijesti 02. lis 201510:57 > 13:32
N1

Vrhovni sud u cijelosti je u četvrtak ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, a Ivi Sanaderu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Istražni zatvor mijenja mu se jamčevinom od 12,4 milijuna kuna. Do petka prijepodne - jamčevina je osigurana, no tada se situacija zakomplicirala.

Odvjetnici su do petka prijepodne ‘skupili’ dvije nekretnine u vrijednosti 12,4 milijuna kuna, doznaje naša reporterka Vanja Kranic. ‘Predali smo sudu dokaze o prikupljenoj jamčevini – to su dvije zagrebačke nekretnine u vrijednosti 12,4 milijuna kuna’, rekla nam je Jadranka Sloković, Sanaderova odvjetnica.

‘Sada se formira se Vijeće koje će donijeti odluku. Nakon toga će biti sazvano ročište na kojemu će biti i USKOK. Tada će biti odlučeno jesu li nektrentine pogodne za to jamstvo’, govori Sloković našoj reporterki.

Krešimir Devčić rekao je da je jedna nekretnina kuća u Zagrebu u vlasništvu Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića, a druga je dio obiteljske kuće Mirjane Sanader u Kozarčevoj ulici, koji nije pod sudskom blokadom.

Izvanraspravno vijeće koje  treba zasjedati je formirano, ali do zasjedanja još nije došlo. Naime, u zahtjevu koji su Sudu dostavili Sanaderovi odvjetnici nedostaje dio dokumentacije, pa je od obrane zatraženo da dostavi potpunu dokumentaciju, nakon čega će Vijeće zasjedati, te će potom biti održano i ročište na Sudu.

Nakon toga, sve strane imaju pravo na žalbu za koju je rok tri dana.

‘Dvije polovice kuće su jedna kuća’

Sanaderovi odvjetnici rekli su novinarima da je Sud zatražio dokaz da je Suić vlasnik kuće, ‘jer piše da je Suić vlasnik jedne polovice kuće, a piše i da je Suić vlasnik druge polovice kuće. Konzultirat ćemo PMF da objasni kako dvije polovice sačinjavaju jedno cijelo’ PMF da im objasni dvije polovice’, itronično su komentirali odvjetnici Ive Sanadera.

Oni tvrde da je na ovo opstruiranje i misle da Sanader neće izaći na slobodu do druge polovice sljedećega tjedna.

Prijatelji jamčili prošli put

Svojom imovinom za Sanadera su jamčili njegovi prijatelji kada je u zamjenu za višemilijunsko jamstvo pušten iz istražnog zatvora 16. prosinca 2011., ali je tamo ponovno završio 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Tada su mu priskočili prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine. Predsjednik Sabora Bebić “dao” je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je u petak da je na sud stigao prijedlog obrane o kojem će odlučivati izvanraspravno vijeće. Zasad nije poznato kada će se ročište održati, no moguće je da to bude još danas.

Na odluku izvanraspravnog vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu i tek nakon pravomoćnog riješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Sanader mora dati obećanje da neće bježati

“Tek nakon što odluka postane pravomoćna ona se mora provesti u zemljišnim knjigama ako se radi o nekretninama i onda se okrivljenika dovodi na sud kako bi dao obećanje da neće bježati i zatim ga se pušta iz istražnog zatvora”, rekao je Devčić.

Podsjetimo, Vrhovni sud je takvu odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

“Presuda je ukinuta, produljen je istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenjen jamstvom od 12,4 milijuna kuna”, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić u četvrtak.

Presuda se ukida i predmet se vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku “zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje”, navodi se u obrazloženju.

Odvjetnici su ovo i očekivali

Za odluku Vrhovnog suda Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović je rekao da su zadovoljni i da su očekivali ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude u odnosu na svog branjenika jer su od početka tvrdili da su mu povrijeđena tzv. konfrotacijska prava, koja jamči Zakon o kaznenom postupku.

“Ni jedan od okrivljenika koji su nakon aranžmana s Uskokom svjedočili protiv Sanadera nisu bili ispitani od strane obrane”, rekao je Prodanović, ustvrdivši da su time njihovom branjeniku bila povređena konfrotacijska prava. Prema riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića, Sanader može izaći na slobodu čim obrana položi jamčevinu.