Poruke GONG-a biračima prije izbora

Vijesti 07. lis 201519:02 > 19:22
N1

Savjet je svim građanima da provjere svoje podatke u registru birača, posebno nacionalne manjine, i da provjere vrijedi li im osobna iskaznica za ove parlamentarne izbore.

U Dnevniku N1 o predizbornoj smo kampanji razgovarali s Dujom Prkutom iz GONG-a.

Kada je riječ o financiranju kampanja, koliko u ovim izborima možemo očekivati transparentniju situaciju nego prethodnih, te postoje li jači mehanizmi kontrole?

“Formalna predizborna kampanja će trajati samo dva i pol tjedna, no kao što vidimo ova neformalna je već u tijeku. Bitno je da sve stranke i liste u izvješćima navedu donacije i troškove koji su nastali izvan formalne kampanje. Ono što je dobro jest što će se sedam dana prije izbora objaviti preliminarna izvješća o troškovima, što je dobro za birače kojima je transparentnost bitna pri odabiru stranke za koju će glasovati.”

Do izbora je samo mjesec dana. Što birači trebaju učiniti da bi bili sigurni kako mogu bez problema glasati 8. studenoga?

“Birači koji već sada znaju da neće biti na mjestu prebivališta na izbore trebaju se registrirati. Savjet je svima da provjere svoje podatke u registru birača, posebno nacionalne manjine, i da provjere vrijedi li im osobna iskaznica za ove izbore. Što se tiče glasanja izvan RH, osobito u BiH, pozivamo birače da se registriraju da izbjegnemo gužvu. Prvi put za Hrvatski sabor birači imaju i preferencijalni glas, i time mogu preskočiti koalicijske dogovore i birati koga preferiraju. Izborni listići će biti listovi, a ne listići, pa treba uzeti vremena i posveitit pažnju odabiru.”