Prkut za N1: MOST će vjerojatno podržati jednu od opcija

Vijesti 06. stu 201521:22 > 22:29
N1

Gost Dnevnika u 22 bio je Duje Prkut iz GONG-a koji je komentirao izbornu kampanju.

Što nam je ova kampanja novoga donijela?

“Bila je ovo relativno kratka kampanja i dosta je manje novca uloženo u predizbornu promidžbu zbog ograničenja sredstava i kratke kamapnje. Napravljen je velik iskorak po pitanju medijskog praćenja, prvi puta imamo sučeljavanja što može potaknuti birače da izađu na izbore”.

Jedno je sigurno, bit će ovo tijesna utrka između SDP-ove i HDZ-ove koalicije. Ipak, bez manjih stranaka teško će prikupiti 76 mandata pogotovo bez MOST-a čiji je najistaknutiji član najglasniji u odbijanju postizbornih koalicija. Što se događa ukoliko nitko ne uspije dogovoriti 76 mandata?

“Vrlo je vjerojatno da se to neće dogoditi. Iz najava MOST-a može se iščitati da će podržati jednog mandatara ukoliko dođe do mogućnosti ponavljanja izbora.

Imaju dvije opcije. Jedna je da zasjednu u ministarske resore, no očito su odlučili da ne žele sjediti u Vladi nego na ovaj način kroz ultimatume utjecati na Vladu. Mislim da ćemo dulje čekati na finalne rezultate izbora od izborne noći. Mandat treba dati osobi koja može garantirati 76 ruku pa makar to bila jednokratna podrška”.

Koja je poruka GONG-a svim onima koji su neodlučni ili ne žele izići na izbore?

“Pozivam sve glasače da izađu na izbore i daju svoj preferencijski glas. Za većinu to je prvi put da daju preferencijski glas. Na taj način mogu utjecati da budu izabrani oni ljudi kojima daju svoj glas”, zaključio je Prkut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.