"Jednom će i ljudima biti pun kufer, a sutra idemo delati"

Vijesti 08. stu 201519:57 > 21:34
N1

Za hrvatski Sabor birali smo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u 'dijaspori', a osam pripadnici nacionalnih manjina. Za Sabor se glasalo u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta.

Dvije najjače koalicije – Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija prema izlaznim anketama do 19 sati na nedjeljnim izborima osvajaju po 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 18 mandata. Po tri mandata osvojili su koalicija predvođena IDS-om i Živi zid, a koalicija HDSSB-a i koalicija Milan Bandića po dva mandata.

Tijek izborne noći pratite UŽIVO na našem portalu na ovom linku.

22:45: “Zahvaljujem svima koji su izašli, volio bih i da ih je više izašlo. Možda jednom kad ljudima bude pun kufer, izađe ih još više. Sutra je novi radni dan, za mene i ljude koji stoje uz mene, i imaju svoje zanimanje i djela. Ni sa kim nisam razgovarao, ali trebam. Hrvatskoj trebaju svi koji su nešto napravili u životu, pa makar i kuću. Trebaju joj stručni i odgovorni ljudi koji joj mogu pmomoći. Treba joj dostojanstvo rada, kompetencije i zajedništva.

Dva su scenarija – jedan je manjinska vlada, drugi da budu ponovljeni izbori. Jedino što se neće dogoditi je velika koalicija, no to se nažalost neće dogoditi. Ovi što su bili na vlasti, da su napravili te bolne rezove, sada ne bi bili na vlasti, ali bi bili upisani u povijesti. Pričekajmo jutro, jutro je pametnije od večeri, a mi ujutro idemo delati!”

U svom se stilu i našalio na nekoliko novinarskih pitanja, poput onog o tome da neki analitičari kažu da je razočaran rezultatima.

“Pa ti analitičari nisu ništa u životu napravili osim teorije. Pozdravite ih puno i recite da se nadam da će oni biti razočarani kao ja!”

Na nekoliko je pitanja odgovorio sa “To sam već rekao, joj kako si ti pametna”, dobacio je jednoj novinarki i zaključio da “želi čuti još pitanja da se može dobro nasmijarti.”

Kaže i da se nada da nikome neće pozliti večeras od slavlja, tako da sutra svi mogu “delati”.

21:30 Direktor izborne kampanje Koalicije rada i solidarnosti Ivica Lovrić istaknuo je u nedjelju u izbornom stožeru te koalicije u zagrebačkoj Praškoj ulici kako očekuju da nakon ovog izbornog dana hrvatska politička demokratska scene više nikada neće biti ista te poručio da su “zapuhali novi vjetrovi”.

“Zapuhali su novi vjetrovi, pojavile su se nove političke opcije koje će se tek etablirati na hrvatskoj političkoj sceni”, poručio je Lovrić. Rekao je kako misli da je veliki pomak i što je prvi put na parlamentarnim izborima bilo preferencijalno glasovanje. “Mi koji to zastupamo nećemo na tome stati i nećemo se zaustaviti barem dok 50 posto zastupnika u Hrvatskom saboru ne budemo birali preferencijalnim glasovanjem”, istaknuo je.

Vezano za eventualnu buduću poslijeizbornu suradnju s jednom od dviju koalicija koje su po anketama osvojile najviše mandata, Lovrić je istaknuo da prije konačnih rezultata ne treba ništa govoriti. Poručio je da su njihovi koalicijski partneri građani Republike Hrvatske “prije izbora, za vrijeme izbora i poslije izbora”. Na upit Hine kome bi se Koalicija rada i solidarnosti priklonila kako ne bi došlo do ponavljanja izbora, Lovrić je rekao da u ovom trenutku ne bi o tome govorio.
“Međutim i ponavljanje izbora je demokratska kategorija. Doduše rijetka, ali i to je demokratska kategorija”, istaknuo je Lovrić.

Kroasani i kokice za one koji čekaju Bandića

Marko Prpic/PIXSELL

Dodao je da im podaci s terena najavljuju da je realno očekivati i više od dva saborska mandata, iako su i s dva mandata kako je rekao, “vrlo, vrlo zadovoljni”.  “Zadovoljni smo rezultatima i zahvaljujemo građanima i čestitamo im što su u velikom broju izišli na birališta. Bio je prekrasan dan, festival demokracije”, poručio je Lovrić.

U izbornom stožeru Koalicije rada i solidarnosti okupili su se predstavnici 14 stranaka te koalicije, ali predsjednik stranke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić do 21 sat nije stigao. U stožeru je i dalje mirno, nema veselja, a svi okupljeni počašćeni su pićem, kokicama, krafnama, kroasanima…

20:30: Potpredsjednica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Jelena Pavičić Vukičević, komentirajući u nedjelju rezultate izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta, po kojima Koalicija rada i solidarnosti osvaja dva saborska mandata, poručila je da očekuju i više od dva mandata, koji će im omogućiti osnivanje Kluba u Hrvatskom saboru.

Na upit Hine je li zadovoljna rezultatima izlazne ankete o osvojenih dva mandata, Pavičić Vukičević je izjavila kako su zadovoljni činjenicom da su kroz sedam mjeseca, od kada je osnovana stranka Bandić Milan, na kvalitetan način pokrili sve izborne jedinice i ponudili građanima kvalitetan izborni program.  “Ovo su samo izlazne ankete, očekujemo da ćemo do konca izborne noći ostvariti još koji mandat i da ćemo u Hrvatskom saboru imati svoj Klub, a to je zapravo i garancija da se naš izborni program može i ostvariti”, istaknula je.

Na pitanje kome bi se Koalicija rada i solidarnosti mogla prikloniti – lijevoj ili desnoj koaliciji, koje su po izlaznim anketama osvojile podjednaki broj mandata, Pavičić Vukičević je rekla da oni na taj način ne razmišljaju. “Mi smo, kao što to gradonačelnik Zagreba Milan Bandić vrlo često kaže, u permanentnoj koaliciji s našim sugrađanima, a tako ćemo to i nastaviti”, dodala je.

Rekla je da se u ovom trenutku ne opterećuju kome će od dvije vodeće koalicije dati potporu, jer su njihovi ciljevi bili više vezani uz prezentnost njihove politike u javnosti, odnosno pokušaja da sve one dobre stvari koje rade u gradu Zagrebu već sutra mogu raditi u cijeloj zemlji, a to je cijela njihova socijalna i obrazovna politika. Zahvalila je svim građanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su zaokružili njihovu listu Koaliciju rada i solidarnosti. U stožer Koalicije rada i solidarnosti u Praškoj ulici još uvijek nije stigao predsjednik stranke Bandić Milan, zagrebački gradonačelnik Bandić.

20:00: U stožeru Milana Bandića je mirno i trenutačno je šačica okupljenih, javljaju nam reporteri s terena, a Bandićev suradnik Ivica Lovrić rekao je u razgovoru za N1 da su zadovoljni prvim rezultatima, i kako će poštivati odluku birača.

“Ovo je danas bio festival demokracije”, dodao je, i naglasio da iščekuju konačne rezultate.

Tijek izbora pratite na našem portalu i putem aplikacija za Android | iPhone/iPad.