Petrov i Kovačić nisu osvojili Metković i Omiš

Vijesti 09. stu 201512:55 > 12:59
N1

Primoštenski načelnik Stipe Petrina i načelnik Zavarja kraj Šestanovca, Ivan Krželj nakon ovih su izbora ostali "propovjednici u vlastitom selu", kako se to zna reći. U Zavarju je MOST, primjerice, osvojio gotovo polovicu glasova.

Međutim, nacionalno najpopularniji protagonisti MOST-a, gradonačelnici Metkovića i Omiša, Božo Petrov i Ivan Kovačić, izgubili su od HDZ-a, dok je MOST-ov Ante Pranić, načelnik Vrgorca svoju listu uspio plasirati tek na treće mjesto, nakon HDZ-a i SDP-a.

Kako je moguće da je sjajna zvijezda nositelja radikalnih promjena i politika koje nemaju veze sa uhodanim smjerom “blizanaca” SDP-a i HDZ-a ugasila u tako kratkom periodu?

Podsjetimo, za razliku od Kovačića, Božo Petrov je protiv sebe na lokalnim izborima 2013. godine imao HSS-ovca Stipu Gabrića Jambu, a ne HDZ.

Ipak, “njegov” je grad i nakon rezanja javne potrošnje i proklamiranog obračuna s nepotizmom i bogaćenjem na javni račun, otišao HDZ-u.

Kovačić: Govorili su mi u lice – da, za tebe sam na lokalnim, ali ne na parlamentarnim izborima

Petrov, dakako, u ponedjeljak nije bio dostupan na telefon, a Kovačić je za N1 kazao kako ovaj rezultat odražava polarizaciju birača kada su u pitanju parlamentarni izbori.

“Sve iznad 25 posto je po meni dobar rezultat. Ogroman broj meni bliskih ljudi se polarizirao. Govorili su mi u lice – da, za tebe ću glasati na lokalnim izborima, ali na parlamentarnim moram birati između dva bloka. I to je normalno”, kaže Kovačić. Kaže i kako ne želi zvučati kao “još jedan pobjednik izbora”, što je retorika svake uključene stranke, međutim, svi izbori – i predsjednički i lokalni i europski i parlamentarni – su po njemu neusporedivi, uzme li se u obzir ponašanje birača.

“Ipak smatram da smo u Omišu imali dobar rezultat, jer je bio u prosjeku dva puta bolji u usporedbi s ukupnom izbornom jedinicom”, kazao nam je Kovačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.