Postoje dva 'mosta', i ako izazovu izbore prijeti im – potop

Vijesti 12. stu 201508:13 > 08:15
N1

Gost Novog dana bio je novinar 24 sata Boris Rašeta, koji je komentirao postizborne pregovore oko formiranja vlade. "Već četiri dana imamo posla s dva mosta, a ne jednim. Oko Bože Petrova se grupirao jedna skupina, a došljak Prgomet formirao je drugu struju, u kojoj je 11 zastupnika", kaže Rašeta.

Ako dođe do ponovljenih izbora, po njegovoj procjeni, MOST će za to ispasti krivac i on sumnja da će na taj način biti nagrađen. Štoviše, ako na izbore izađu dva mosta – “imat će potop”.

“Most je blind date, nacija se zaljubila naslijepo”, navodi on. To nije jasna stranka prepoznatljivih ljudi, već želje birača za nečim novim, time i odraz trenda nestajanja tradicionalnih struktura poput novosti na političkoj sceni Italije ili izbora Mire Cerara u Sloveniji.

“Matematika neumitno ide na ruku Milanoviću, koji sada ima 66 mandata. Pitanje svih pitanja je hoće li koaliciju s SDP-om podržati cijeli Most ili 11 zastupnika”, dodaje.

Drugo ime za koaliciju

Na pitanje je li velika koalicija naivna ideja, s obzirom da je čudno zamisliti da se ta dva bloka spoje, a u tom slučaju im Most ni ne treba, Rašeta odgovara da ta ideja jest “djetinjasta i naivna”, ali i da je to demonstracija dobre volje iz koje se sada traži izlaz. Taj izlaz će se dogoditi na razini naziva, predviđa, po uzoru na Grčku, koja je također bila ogorčena na Trojku, pa su se dogovorili sa istom tom Trojkom kada je promijenila ime u Institucije s velikim “I”.

“Most to neće zvati koalicijom, već vjerojatno sporazumom o tehničkoj podršci vladi, ali to će de facto biti koalicija”, navodi Rašeta. Most po njemu nema dovoljno moći za nove izbore, što zbog toga što se njegovi članovi međusobno čak ni ne poznaju, a dijelom i zbog toga što dijele tek generalna zajednička političa nagnuća i što su tek konfederacija neovisnih političara. Jedinstvo Mosta je, po njemu, u najmanju ruku pod pitanjem.

“U odnosu na HDZ su oni bitno desniji, mimo Ivana Lovrinovića koji je izuzetak”, navodi Rašeta. Radi se uglavnom o pravašima, starčevičancima i otpadnicima iz desnih stranaka, a “stigmatici i raskolnici su uvijek radikalniji od one struje koju su napustili”. Stipe Petrina je, primjerice, pravaš, radikalni antihadezeovac i bivši HOS-ovac, koji poput većeg dijela zasupnika Mosta, neće ni pomisliti da ode HDZ-u.

Igre tronova u HDZ-u u koje bi se mogao uključiti i spasitelj Prgomet

Iako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović HDZ proglasila relativnim pobjednikom, Rašeta tu stranku već vidi kao relativnog gubitnika koji će, ne pridobije li svih 19 zastupnika Mosta, postati i apsolutni gubitnik.

Među članovima Mosta, najviše šanse za političku budućnost na nacionalnoj sceni vidi kod Prgometa, koji je već sada “nacionalno vidljiv i imao je velike šanse na izborima za šefa HDZ-a”.

“HDZ je s ovakvom vladom i Prgometom na čelu mogao dobiti 70-ak ili 67 mandata na ovim izborima. Sjetimo se da je Sanader u naponu snage dobio 66. Prgometu se smiješi blistava politička mogućnost, on bi se čak mogao vratiti u HDZ kao spasitelj”, procjenjuje novinar. Da je HDZ imao 5 ili 6 mandata više, gužvu bi gledali pred njegovim vratima, a ovako Tomislav Karamarko spašava golu političku kožu. Naime, u HDZ-u je već započela borba za tron – Andrej Plenković je “sve ozareniji otkad mu je stranka doživjela potop, a navodno je i kardinal Bozanić sugerirao Karamarku da odstupi, jer ovakav HDZ nema izglednu budućnost”.

“Prgomet mora odlučiti hoće li podržati SDP ili čekati ići na izbore za novu vladu, što je kocka”, kaže Rašeta. Dilema je, naime, na razini vrapca u ruci i goluba na grani – oni sad imaju četiri godine mandata, s ozbiljnim plaćama i beneficijama i razmišljaju je li to važnije od neizvjesne perspektive izmjene hrvatske političke scene. Po Rašetinoj procjeni, prevagnut će ovo što je sigurno, a uz to, već danima se ne priča o programu nego o dogovorima oko drugih stvari.

Petrova ćemo tek gledati u većim utakmicama

U slučaju raskola Mosta, Božo Petrov će imati svijetlu budućnost u Metkoviću, gdje već radi dobar posao, promicanjem politike čistih ruku i čista obraza.

“To što dolazi ispod krošnje HRAST-a je više prednost, nego mana, budući da se radi o kraju koji inklinira desnici”, kazao je Rašeta. Ovakva desnica stvara dojam da je prošla katarzu, pa Petrovu osim budućnosti na lokalnoj, predviđa i veliku budućnost na nacionalnoj sceni, koja će po svemu sudeći započeti koalicijom Mosta pod izmijenjenim imenom.

“Imat ćemo Petrova prilike gledati u većim utakmicama. Sad djeluje naivno, ali dobronamjerno. Nije se pokazao snalaženjem u zadnjim danima, mada i jesmo tražili nove opcije, odnosno nekoga tko je politički nevin”, navodi on.

Djetinjaste ideje, izostanak krucijalne vanjske politike

Program Mosta vidi kao nabacivanje entuzijastičnih ideja o promjeni Hrvatske, od koji su neke, poput monetarne politike, “djetinjaste, socijalističke, skoro živozidaške ideje”. Nije loše da se mandat vlade posveti teritorijalnom preustroju, jer pojedini krojevi su već poznati, studije postoje. Što se tiče vanjske politike, o njoj nisu niti razmišljali.

“A ona je supstancijalna. Znamo da žice i ograde u Sloveniji nisu postavljene tamo gdje jesu zbog izbjeglica, već da štite Cerara od desne opozicije u parlamentu. Smiješi nam se mogućnost da postanemo hot spot, a nova vlada će imati i česte kontakte s Bruxellesom i to u ovoj fazi fermentacije Europske unije s neizvjesnim ishodom”, kaže Rašeta.

Po njemu su, zaključno, realne tek opcije da se Most prikloni Milanoviću, da se jedna frakcija prikloni Milanoviću ili da ta labilna konfederacija političara izađe na izbore i prije bude kažnjena nego nagrađena.