Milanović: Prgomet je mene zvao na sastanak, a ne ja njega

Vijesti 16. stu 201514:27 > 14:44
N1

Zoran Milanović komentirao je kako teku postizborni dogovori s MOST-om u vezi formiranja buduće Vlade.

Imate li podršku svih osam predstavnika nacionalnih manjina?

“Oni su se sami očitovali o tome afirmativno. Vjerujem da da. Kvalitetno smo radili u četiri godine, vjerujem da možemo opet. Dosta njih je ponovilo svoj mandat. Njihova zajednica to je prepoznala. Mi ne proždiremo svoje partnere. Tko god je u koaliciji s nama živi i diše. Mislim da imamo podršku svih osam. Pričekajmo još dan-dva”.

Koliko vam zastupnika fali?

“Podrška 76 zastupnika je u svakom trenutku i usred mandata presudna za dobivanje povjerenja. Mi ćemo s manjinskim zastupnicima pregovarati. Ovaj potpis je preliminarni u formiranju većine. S njima još predstoje razgovori i plan za sljedeće četiri godine. Isto vrijedi i za MOST. Ušli su u Sabor. To je bio meteorski uspjeh i možemo nastaviti dalje. Treba nam podrška Mosta, ja se ne razmećem kao moji politički protivnici. Sutra počinju pregovori. Vidjet ćemo što je moguće prema stajalištu Europske unije. Reforme ovise i o tome. Postoji moguće i postoji ono o čemu moramo razgovarati. Razgovarat ćemo u četiri grupe resora i vjerujem dogovoriti se s Mostom.

Je li se Kolinda Grabar Kitarović uključila u pregovore pa manjincima upućivala poruke da idu s HDZ-om kao i Vučić?

“Ja to ne znam. Većinom su manjinski zastupnici ponovili svoj mandat”.

Hoćete li već idućeg tjedna na konzultacijama kod Kolinde Grabar Kitarović imati 76 potpisa?

“Nadam se, ali ne mogu tvrditi. To bi značilo da otkidam zastupnike Mosta. Mi smo blizu te brojke. Vlade se formiraju tjednima i mjesecima, ali u Hrvatskoj će to trajati kraće”.

Hoćete i vi sudjelovati na pregovorima?

“Ne, ne, to nije potrebno. Imam dovoljno kompetentnih suradnika za ta područja”.

Je li MOST jedinstven?

“Ne mislim da su to neki klimavci. Imaju jedinstven nastup. Nama odgovara što MOST nastupa jedinstveno”.

Je li vam naštetio tajni sastanak s Prgometom?

“Nije tajan sastanak. Bio je na njegov prijedlog. On nije zastupnik MOST-a. Našli smo se, ne jednom. Žao mi je što se to tako dogodilo u Mostu, ali to je njihova stvar”, zaključio je Milanović.