Lalovac potvrdio: Vlada odustaje i od outsourcinga i od spin off-a

N1

Ministar financija Boris Lalovac sudjelovao je na poslovnom ručku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj gdje je govorio o novostima vezanim uz poreznu reformu te o budućem smjeru razvoja fiskalne politike u Hrvatskoj.

Ministar je ujedno novinarima potvrdio i medijske navode da Vlada odustaje od izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru u državno poduzeće.

Neslužbeno se od planiranog osnivanja posebnog državnog poduzeća odustalo zbog prijepora u vladajućoj koaliciji. Lalovac tvrdi da nije upoznat s razlozima odluke jer u njoj nije ni sudjelovao.

“To su projekt o kojem će se ponovo morati pričati jer je to problem učinkovitosti javne uprave. To za proračun znači 700 milijuna kuna. Otvorit ćemo pitanje cjelokupnih troškova, što sam i danas govorio o 31 milijardi.  Ako  budemo učinkovitiji, možda to neće značiti puno. Međutim, na ovoj sadašnjoj razini to neće moći tako ostati. Morat će ići outsourcing ili spin off ili nešto treće, ako ne povećamo učinkovitost”, rekao je Lalovac.

Rekao je i da se danas treba naći s ministricom Milankom Opačić kako bi razgovarali o kriterijima oprosta duga građanima, a komentirao je i stvar analitičara da će Hrvatskoj sljedeće godine trebati MMF.

“Naš put je isključio Europska komisija, MMF nam je tu za tehničku pomoć, a na nama je da izvršimo ono što smo obećali”.

Ministar Lalovac najavio je i da će porezne izmjene i rebalans proračuna u Vladinoj i parlamentarnoj proceduri biti sredinom listopada. Komentirao je i objavljenu list neplatiša plaća te napomenuo da je Vlada svjesna velike dubine ekonomske krize, ali da je nedopustivo čak i kratkoročno toleriranje neplaćanja radnika.

“Krenuli smo s Uredom za velike porezne utaje koji će se baviti slučajevima poput bogaćenja poslodavaca na račun neisplate plaća. Zbog toga u desetom mjesecu odlazim s glavnim državnim odvjetnikom u Američku poreznu upravu kako bi vidjeli kako se time bave američke kolege”, rekao je Lalovac.

Sindikati ustraju na referendumu i ako Vlada odustane od spin-offa

Ako Vlada i odustane od spin-offa kao modela za izdvajanje pratećih službi u javnom sektoru, kako je to najavljeno u medijima, sindikati ostaju kod zahtjeva za provedbom referenduma za koji su prikupili više od 600.000 potpisa.

Moguće odustajanja od spin-offa za predsjednika Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željka Stipića je razuman potez, ali takva odluka ne može ništa promijeniti u pogledu zahtjeva sindikata iz javnog sektora za referendumom.

Ne postoje nikakvi ozbiljni pokazatelji da bi se outsourcingom ili spin-offom ostvarile bilo kakve uštede u državnom proračunu, već sve upućuje da bi se troškovi i povećali, tvrdi Stipić.

Vlada s odlukom da odustane od izdvajanja pratećih službi kasni četiri mjeseca, jer su potpisi prikupljeni, a na Vladi je da ih pregleda, provjeri i zbroji, te raspiše referendum kako je zatražilo 612.000 građana, poručio je Stipić.

Sindikati neće odustati jer su ih građani obvezali da ustraju na provedbi referenduma o donošenju zakona kojim će se trajno zabraniti bilo kakvo izdvajanje zaposlenih na čišćenju, pranju, prehrani, čuvanju i sl. iz javnih i državnih službi, ističe Stipić.

Koordinacija 17 sindikata predala je potpise za referendum za zabranu outsourcinga i spin-offa u Hrvatski sabor, a jučer je saborski Odbor za Ustav predložio provjeru valjanosti tih potpisa.