'Vrbanović je već platio jamčevinu i ne mora biti uhićen'

Vijesti 18. stu 201509:50 > 09:54
Jurica Galoic/PIXSELL

Mate Matić, odvjetnik izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića, kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

“Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu”, izjavio je Matić Hini. Dodao je kako njegov branjenik u srijedu prijepodne tek treba doći u Zagreb iz Rostova, gdje je hrvatska nogometna reprezantacija igrala utakmicu s Rusijom.

Prema Matićevim informacijama, Vrbanović bi s reprezentacijom u zagrebačku zračnu luku trebao sletjeti oko 10,45 sati. S obzirom na već položenu jamčevinu, uz koju je u srpnju pušten da se brani sa slobode, odvjetnik smatra da Vrbanović ne bi trebao biti ponovno uhićen.

“Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i Uskoku”, kazao je Matić. Dodao je kako ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji u kojoj su u srijedu ujutro uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin Mario te još dvojica osumnjičenika.

Policija pretražuje Mamićevu kuću i prostorije Dinama

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu koju pretražuje policija.

Nogometni klub Dinamo u kojem je Mamić izvršni predsjednik izvijestio je na svojoj internetskoj stranici da su u srijedu u ranim jutarnjim satima djelatnici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) ušli u prostorije kluba.

Po prvim neslužbenim informacijama, uz Mamića, njegova sina Marija i Vrbanovića, koji je s Mamićem bio uhićen i u srpnju ove godine, Uskok tereti još dvije osobe koje su, među ostalim, sudjelovale u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.

Prema pisanju medija, meta istrage su sumnjivi transferi nogometaša iz Dinama koji su obavljeni preko nekadašnje agencije Mamić sport agency (MSA), koju je vodio Mamićev sin Mario. Navodna šteta je 78 milijuna kuna.

Od ranije pod istragom zbog izvlačenja novca iz Dinama

Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića.