"Izbjeglice biraju temeljem rase, u grupama, to se ne smije"

Vijesti 19. stu 201512:40 > 12:42
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Emina Bužinkić iz Inicijative "Dobrodošli" navodi da je nova praksa vraćanja izbjeglica protivna odluci Europskog suda za ljudska prava te ističe da se na granicama radi rasna profilacija izbjeglica.

“Događa se lančana reakcija. Austrija prije dva dana nije propuštala nikoga i onda je Slovenija počela s tzv. rasnim profiliranjem. Upitali smo o tome MUP Slovenije, koji nam je potvrdio da se pritom ne vode listom sigurnih zemalja već da za taj posao imaju specijalno obučene policajce koji u suradnju sa IOM-om i UNHCR-om razdvajaju ljude”, kaže nam Bužinkić, aktivistica CMS-a. Podsjeća da je još prije mjesec dana u Hrvatsku je iz Slovenije vraćeno sedam izbjeglica iz Afrike, od kojih su neki zatražili azil kod nas.

Što se tiče hrvatske policije, ona je već radila sličnu stvar u Šidu.

“Naša je policija propuštala izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana, dok je osobe drugog porijekla nije propuštala u vlak za Slavonski Brod ili je one koji su došli do prihvatnog centra, njih oko stotinu, odvajala u poseban šator. Dakle, hrvatski je MUP najprije radio segregaciju, da bi kasnije, osobe koje su od Šida krenuli hodati prema hrvatskoj granici, vraćali pješke”, priča nam Bužinkić.

Vraćanje u Grčku – presedan

Prvi puta, ističe ona, dogodilo se i da su izbjeglice iz Makedonije vraćene u Grčku.

“To je presedan, jer je Europski sud za ljudska prava odlučio da ih se ne smije vraćati u Grčku, koja nije sigurna zemlja. Osim toga, ovakvo odvajanje migranata je nedopustivo, jer mora postojati individualna procjena o zemlji porijekla, a ne da se odlučuje o ovako velikim grupama ljudi, jer treba vidjeti u kakve ih se nesigurne zone vraća”, napominje aktivistica CMS-a.

Nadalje, problematična je i informacija koju je CMS dobio na terenu, a tiče se readmisije, odnosno vraćanja u prvu sigurnu zemlju s kojom graniči zemlja u kojoj su se zatekli migranti, što bi za Hrvatsku bila Srbija.

“Čuli smo da pojedine zemlje na ruti vraćaju izbjeglice direktno u zemlju porijekla što je de facto deportacija”, kazala je Bužinkić.

Očekuje da će CMS te Inicijativa “Dobrodošli” već idućeg tjedna sudjelovati u nizu koordiniranih konferencija, gdje će se na ovaj problem nastojati svratiti pozornost međunarodne javnosti, no primarno zemalja koje su počele primjenjivati segregaciju među izbjeglicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.