Antifašisti pozivaju na prosvjed protiv mise za Pavelića

Vijesti 27. pro 201513:13 > 13:19
Lupiga

Prosvjed će početi u ponedjeljak 28.12. u 18 sati, ispred bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u kojoj će u 19 sati započeti misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

U spomenutoj se bazilici već godinama održava misa za ustaškog poglavnika, a tek zadnjih nekoliko godina građani su počeli reagirati demonstracijama protiv rehabilitacije njegovog lika i djela te prodaje kalendara i ostalih proizvoda s ustaškom insignijom.

To je dovelo do laganog smirivanja strasti propovjednika, patera koji predvode zadušnice na blagdan Nevine dječice, što je ujedno i godišnjica smrti poglavnika NDH.

Organizatori prosvjeda ispred bazilike podsjećaju na brojne pokušaje rehabilitacije fašističke NDH – od poljudske svastike, pokušaje postrojavanja crnokošuljaša profašističkog AHSP-a, osnivanje ‘SS garde’ profašističkog HDSSB-a i naslikavanje njihovog vođe, zločinca Glavaša sa ‘Hitlerovim vinom’, sve veće i otvorenije skretanje u ekstremistički nacionalizam i govor mržnje od strane takozvane ‘umjerene’ desnice…

“Pokažimo fašizmu da se ne bojimo, da nas je više, i da nećemo dopustiti da taj otrov nesmetano kola našim ulicama”, stoji u potpisu priopćenja koju potpisuje Inicijativa Protiv fašizma.

Tijekom ili nakon prosvjeda, najavljuje se također, moguće je spajanje s drugim najavljenim prosvjedom protiv novoformirane koalicije HDZ-MOST, u isto vrijeme na Jelačićevom trgu.