Baldasar je očito počeo kampanju, želi neku funkciju u SDP-u

Vijesti 29. pro 201518:03 > 18:04
N1

Gost Dnevnika u 18 N1 televizije bio je član predsjedništva SDP-a Arsen Bauk, koji nam se pridružio uživo iz Splita. Najprije je komentirao poziv splitskog gradonačelnika Ive Baldasara SDP-u, čije je vodstvo stranke u ponedjeljak pozvao da podnesu ostavke.

“Tu vidim dvije poruke, jedna je da se što prije održe unutarstranački izbori, s čime se slažem, a druga je da predsjednik stranke promijeni retoriku prema političkim protivnicima, no vidjet će se podržavaju li to članovi stranke”, rekao je Bauk.

“Priča o ostavci je dio folklora, podnositi ostavku na kraju mandata je besmisleno, prestaje mandat i ne vidim potrebu za tim”, dodao je, i rekao da ne bi rekao da je u SDP-u došlo do “bure”, kako je rečeno u prilogu N1 televizije, već da to “više podsjeća na jugo”.

Marin Jurjević smatra nepotrebnom “tešku artiljeriju” koja se sručila na Baldasara. Postoji li uopće pravo u SDP-u na kritiku vodstva?

“Apsolutno, ja ne vidim da je Baldasar izašao svojim stavom iz okvira dosadašnjih unutarstranačkih rasprava. Nije zabranjeno i nelegitimno pozivati na ostavku, prema tome ne vidim tu velike probleme i razloge za brutalnu reakciju na njegov istup. Vidim to kao dio njegove unutastranačke kampanje”, rekao je Bauk koji smatra da Baldasar ovime kreće u borbu za jednu od funkcija unutar SDP-a.

Dosad su javni kritičari Milanovića izbacivani iz SDP-a, poput Aleksandre Kolarić i Slavka Linić, očekujete li da će isto biti i s Baldasarom?

“Način i tijek rasprave o odluci da se Slavko Linić isključi iz stranke pokazuje da da, nije to toliko masovna pojava da bi dovela u pitanje demokratski karakter SDP-a, svi koji se žele kandidirati na unutarstranačkim izborima imat će priliku iznositi svoje stavove, a ono što je dobro je da će članovi SDP-a birati predsjednika, a ne druge stranke. Pozivam i druge da istaknu svoje kandidate za predsjednika SDP-a ako su im neki draži”, kaže Bauk.

Na pitanje kada će biti unutarstranački izbori u SDP-u, rekao je da se slaže da bi trebali biti što prije, a mogući datumi su kraj veljače i početak ožujka. Što se tiče bivših članova stranke, nije želio dalje komentirati.

Je li Milanovićeva pozicija poljuljana, izgubio je 5 izbora u 4 godine…?

N1

“O tome će odlučiti članovi”, kaže Bauk, koji je naglasio da ne bi svih pet izbora o kojima se priča okarakterizirao kao izgubljene.

“To pustimo unutastranačkoj kampanji u stranci koju smo više puta vodili.”

Kako ocjenjujete Milanovićev jučerašnji istup u Saboru, analitičari se slažu da je bio neprimjeren i uvredljiv?

“Ne slažem se. Pitanje je stila koje je riječi trebao koristiti, to je isto stvar za raspravu unutar stranke. Neki to smatraju, ja bih možda drugačije riječi upotrijebio, ali ne moram baš copy-pastati sve izjave koje kaže predsjednik stranke.”

Koliko je vjerodostojno optuživati MOST za koaliciju s ‘kriminalcima, špijunima i proustašama’, kada je sam Zoran Milanović potpisom pristao na veliku koaliciju s istim tim strankama?

“Mislim da griješite. Zato što je u tim uvjetima u pismu koje smo poslali MOST-u Milanović upravo i isključio mogućnost da sudjelujemo s onima koji maju pravomoćne optužnice i u kojima su stranke koje imaju radikalna stajališta, prema tome, jasno je bilo s kime možemo, a s kime ne možemo surađivati.”

Pogledajte cijelo gostovanje:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.