Doznajte sve o Oreškovićevim ministrima

Vijesti 21. sij 201614:44 > 15:04
Patrik Macek/PIXSELL

Mandatar Tihomir Orešković danas je predstavio popis ministara u svojoj Vladi.

Donosimo neslužbene životopise budućih ministara koje je mandatar Tihomir Orešković predložio za članove nove Vlade Republike Hrvatske.

Novi ministar turizma Anton Kliman dolazi iz Istre, iz Vodnjana, poduzetnik je koji se bavi ugostiteljstvom i saborski je zastupnik HDZ-a. Klimana je kao ministra turizma na svojoj listi ministara za novu Vladu obznanio mandatar Tomislav Orešković u četvrtak, kada je i na Klimanovom profilu na Facebooku objavljeno da će na tom mjestu zamijeniti ministra Darka Lorencina te da je to odlučilo Predsjedništvo HDZ-a.

Za Klimana se na portalima navodi da je drugi čovjek istarskog HDZ-a i diplomirani ekonomist iz Vodnjana, gdje živi i radi kao osnivač i vlasnik tvrtke Barbariga nova d.o.o. koja se bavi ugostiteljstvom. Rođen je početkom lipnja 1967., hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi, a do sada se navodno nije aktivno bavio politikom. Ako ga za ministra potvrdi Hrvatski sabor Kliman će biti deseti ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj i peti iz Istre.
Zdravko Marić bit će novi ministar financija, a na to mjesto dolazi s funkcije izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala. Marić je rođen 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu. oženjen je i otac dvoje djece. Govori engleski i talijanski jezik. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer Financije, a 2004. je magistrirao na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom “Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije”.
Marić je 2007. završio Executive Education Program “Public Financial Management”, Harvard University, J.F. Kennedy School of Government. Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”. Marić je 2001. radio kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagreb, kao vanjski suradnik – predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik – predavač na International Graduate Business School u Zagrebu.
Godine 2006. je počeo raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija.
Novi je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, saborski zastupnik MOST-a i načelnik Općine Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakon što je mandatar Orešković predstavio listu ministara za novu Vladu, Panenić je na svojem profilu na Facebooku objavio zahvalu.
Panenić je rođen je 12. ožujka 1973. godine u Nurtingenu u Njemačkoj, oženjen je i ima dvoje djece. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2000. godine postaje magistar ekonomije, smjer marketing, a 2009. završava i studij poduzetništva na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku.
Dužnost načelnika Općine Tompojevci obnaša od 24. svibnja 2013. godine, a saborski je zastupnik postao na listi MOST-a. Od 2005. do stupanja na dužnost načelnika Općine Tompojevci bio je voditelj Ureda za međunarodnu suradnju-TINTL, koji se bavi pripremom i provedbom projekata bespovratne pomoći Europske unije, Svjetske banke i drugih donatora na području općina Tompojevci, Tovarnik i Lovas te Grada Iloka.
Bio je voditelj EU projekata AGRO-DEV Razvoj poljoprivredne proizvodnje u gornjejadranskoj regiji (CARDS program), WINE-DEV Razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srijemu (PHARE program), Srijem Visitor Centar (IPA IIIc Poslovna infrastruktura program), Izgradnja kanalizacijskog sustava Mohovo (IPARD) i REPRO Prekogranična suradnja na projektima obnovljivih izvora energije.
Od 2007. do 2010. Panenić je bio županijski koordinator projekta socijalnog i gospodarskog oporavka Ministarstva regionalnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji je cilj bio priprema i provedba gospodarskih, socijalnih i projekata komunalne infrastrukture u općinama Tovarnik, Nijemci, Tompojevci i Lovas. Tijekom 2005. godine bio je voditelj projekta u norveškoj organizaciji BIP (Business InnovationProgram) Upravljanje proizvodnjom voća i povrća u RH za izvoz u Norvešku.
Od sredine 2003. do kolovoza 2004. Panenić je radio kao zamjenik voditelja Poslovnog centra Baumaxa u Osijeku, a prije toga, od listopada 2001. do rujna 2002. bio je nastavnik matematike i informatike u OŠ Čakovci. Prije toga radio je i kako voditelj marketinga u tvrtki Lateran d.o.o. iz Vinkovaca (1. listopad 2000. – 31. kolovoz 2001.), a od listopada 1991. do kolovoza 1992. bio je policajac u Policijskoj ispostavi Lipovac.
Od 1998. vodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje obrađuje 2,3 hektra vinograda i 3 hektra marelica. Panenić je i predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj, predsjednik Lokalne akcijske grupe Srijem, član Upravnog odbora i blagajnik međunarodne organizacije Dunavskog centra za kompetencije te predsjednik KUD-a Zrinski. Bio je i predstavnik u Europskom LEADER udruženju za ruralni razvoj u Bruxellesu (od 2011. do 2013.) te član županijskog povjerenstva Pilot projekta okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u RH Ministarstva poljoprivrede (od 2004. do 2009.).
Kandidat za novog ministra vanjskih poslova Miro Kovač, bivši hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, karijerni je diplomat koji je od 2014. na dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a. Miro Kovač, rođen 1968. u Splitu, političku je karijeru počeo u odjelu za informiranje u uredu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Godine 1999. na Pantovčaku je imenovan pomoćnikom savjetnika za euro-atlantske integracije.
Potom prelazi u ministarstvo vanjskih poslova i obnaša dužnosti savjetnika u hrvatskim veleposlanstvima u Bruxellesu i Parizu, godine 2004. imenovan je pomoćnikom ministra vanjskih poslova, a godinu poslije šefom diplomatskog protokola. Od 2008. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Daljnje veleposlaničke dužnosti je odbio kako bi početkom 2014. preuzeo dužnost međunarodnog tajnika HDZ-a.
Oženjen i otac troje djece, Kovač je stekao doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu.
Doktor znanosti Slaven Dobrović predloženi je novi ministar zaštite okoliša i prirode, a na tu funkciju dolazi s mjesta izvanrednog profesora zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje gdje je obnašao dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na parlamentranim izborima je kao kandidat Mosta nezavisnih lista u VII. izbornoj jedinici izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.
Dobrović je rođen u Zadru, 29. kolovoza 1967. godine. Oženjen je i otac sedmero djece. Dragovoljac je Domovinskog rata. Član je Hrvatske gorske službe spašavanja. Član je nekoliko domaćih i međunarodnih strukovnih udruga, kao primjerice Hrvatskog društva za zaštitu voda i mora i međunarodne udruge International Water Association.
Diljem Hrvatske promotor je ekološki zasnovanih sustava za gospodarenje otpadom, jedan od koautora sustava na otoku Krku. U svojstvu suradnika i predavača sudjelovao je na međunarodnim projektima i radionicama na temu održivog upravljanja resursima i gospodarenjem otpadom.
Dobrović je izvanredni profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu gdje obnaša dužnost voditelja Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Na diplomskom i postdiplomskom studiju drži kolegije s tematikom prerade vode, zaštite okoliša i gospodarenja otpadom te kao mentor vodi završne, diplomske, magistarske i doktorske radove. Područja znanstvenog i stručnog interesa uključuju pripremu pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom, te je u tom području objavio više znanstvenih i stručnih radova u stranim i domaćim časopisima i održao više izlaganja na međunarodnim konferencijama. U razdoblju od 2007. do 2010., kao hrvatski predstavnik bio je članom programskog odbora za Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj (FP7). Bio je recenzentom i gostujućim urednikom više stranih časopisa. Kao suradnik, autor i voditelj sudjelovao je u realizaciji većeg broja tehnoloških rješenja, stručnih mišljenja i elaborata u okviru suradnje Fakulteta s gospodarstvom i komunalnim sektorom. Govori engleski, a služi se i francuskim jezikom.
Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje diplomirao je 1993. godine, na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine. Magistrirao je 1998. godine obranom rada pod naslovom “Tehnološke mogućnosti sniženja sadržaja organskih tvari u vodama nekih sjeverno hrvatskih izvorišta”. Doktorirao je 2002. godine obranom disertacije “Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja”.
Kandidat za novog ministra obrane Josip Buljević na tu funkciju dolazi s dužnosti savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost. Rođen je 2. travnja 1971. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. Sudionik je Domovinskog rata odlikovan medaljama “Bljesak”, “Oluja” i “Iznimni pothvati” (1995.).
Buljević je završio Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine i stekao zvanje diplomiranog novinara. Karijeru započinje iste godine u Službi za zaštitu ustavnog poretka radeći na operativnim poslovima do 2000. godine kada prelazi u Protuobavještajnu agenciju. Godine 2004. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za operacije Protuobavještajne agencije, te od 2006. do 2008. godine obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Ravnateljem SOA-e imenovan je 2008. godine, a od 2012. do 2013. prelazi u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Godine 2013. imenovan je generalnim konzulom Republike Hrvatske u Los Angelesu.
Kandidat za novog ministra zdravlja Dario Nakić dolazi iz Zadra, liječnik je specijalist interne medicine, subspecijalist nefrologije, a od 2009. do 2012. obavljao je dužnost ravnatelja Opće bolnice Zadar.
Rođen je 21. svibnja 1969. u Šibeniku a 1994. diplomirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. 2000. godine završio je sepecijalistički studij iz interne medicine u KBC-u Zagreb, a 2008. subspecijalizaciju iz nefrologije. Od 2004. voditelj je odsjeka za nefrologiju i dijalizu. Nakić je sudionik Domovinskog rata, jedan od glavnih inicijatora osnivanja Studija sestrinstva na Sveučilištu u Zadru u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku, gdje je od 2010. viši asistent. Oženjen je i otac dvoje djece.
Kandidat za novog ministra kulture Zlatko Hasanbegović na tu dužnost dolazi iz Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” gdje je zaposlen kao znanstveni suradnik. Hasanbegović je rođen 1973. u Zagrebu. Povijest je diplomirao na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je zatim i magistrirao te doktorirao. Radi kao znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu, glavni je urednik časopisa Pilar te predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda i suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnoga komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini. Hasanbegović je i član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.
Predmet njegovih znanstvenih interesa je odnos modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, a posebno pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini tijekom 19. i 20. stoljeća. Hasanbegović je istraživao muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. godine te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini od austrougarske okupacije do komunističkoga preuzimanja vlasti. Autor je knjiga “Muslimani u Zagrebu 1878.–1945.” i “Jugoslovenska muslimanska organizacija 1929.–1941.”.
Kandidatkinja za novu ministricu rada i mirovnskog sustava Nada Šikićnačelnica je Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu u HZMO-u. Predsjednica je odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).
Kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rođen je 1970. godine u Rijeci, diplomirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, potom diplomirao i doktorirao na studiju filozofije Sveučilišta u Padovi, a radi na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. U sklopu doktorskog studija dvije godine boravio je na sveučilištu Columbia u New Yorku temeljem dobijene Fulbrightove stipendije.
Od prosinca 2003. stalno je zaposlen na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dekan fakulteta bio je u dva mandatna razdoblja, od 2009. do 2015. godine. Voditelj je projekta obnove monumentalne palače Moise iz 16. stoljeća u gradu Cresu u sveučilišni edukacijski centar.Dobitnik je Nagrade Primorsko-goranske županije za 2012. godinu, zajedno sa četiri kolege, za izradu studijskih programa i osnivanje Odsjeka za talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Političku karijeru počeo je u Hrvatskim laburistima-stranci rada, čiji je bio kandidat za riječkoga gradonačelnika u svibnju 2013. godine. U studenome iste godine prešao je u HDZ. Oženjen je i otac dviju kćeri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.