Mjesec dana istražnog zatvora za Žalac i još tri osumnjičena

Vijesti 11. stu 202118:18 > 12. stu 2021 07:114 komentara
Izvor: N1

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio je u četvrtak jednomjesečni pritvor bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim suosumnjičenicima iz afere Softver u kojoj ih se sumnjiči da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Jednomjesečni istražni zatvor, koje je za osumnjičenike tražio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavu Petricu te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marko Jukiću određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uz to, Petricu je određen pritvor i zbog opasnosti od od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom na to da je još uvijek na poziciji ravnatelja SAFU.

Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni.

EPPO je, ne priopćivši identitete uhićenika, ranije izvijestio da je pokrenuo istragu zbog kaznenih djela trgovine utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti te da je četvero osumnjičenika uhićeno u srijedu, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja.

Ravnateljstvo policije je, također ne priopćivši identitete osumnjičenika, izvijestilo da je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac (42), Petrica (40), Šimunca (52) i Jukića (37) zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

EPPO: Žalac u natječaju koristila autoritet ministrice i predsjednice Upravnog vijeća SAFU 

Ravnateljstvo policije je preciziralo da Žalac sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petrica za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunca za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukića za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Uz to, policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv Šimunčevih i Jukićevih tvrtki.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica MRRFEU te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u  MRRFEU te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

Europski tužitelj je pojasnio da je povlašteni položaj osiguran prilagođavanjem Planova nabave MRRFEU-a za 2017. i 2018. u korist Šimunca i Jukića te njihovih tvrtki povećanjem planirane procijenjene vrijednosti nabave tog informatičkog sustava, mijenjanjem vrste i načina nabave te prilagođavanjem traženih tehničkih specifikacija programskog rješenja za potrebe MRRRFEU-a softveru koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju.

”Bivša ministrica je odlučila da će ga MRRFEU kupiti po cijeni znatno višoj od cijene koja se na tržištu može postići za izradu programa takvih tehničkih specifikacija i funkcionalnosti”, izvijestio je EPPO.

EPPO sumnja da je Žalac najprije tijekom 2017. donijela odluku o pregovaračkom postupku bez prethodne objave javnog poziva za podnošenje ponuda, precijenjene vrijednosti nabave u iznosu od 9,8 milijuna kuna, a u kojem su postupku na podnošenje ponude pozvane tvrtke povezane sa Šimuncem.

Kako bi osigurala nastavak postupak nabave bez objave poziva za nadmetanje, Žalac je, dodao je EPPO, koristeći autoritet ministrice MRRFEU-a i predsjednice Upravnog vijeća SAFU-a, zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave MFFREU-a financiranih iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave.

EPPO ističe da je Petric pristao na zahtjeve ministrice te da je od stručnih službi SAFU zatražio da u primjedbama maksimalno ublaže komentare na dokumentaciju o nabavi i ne navedu izrijekom kako nema temelje za provođenje pregovaračkog postupka bez bez prethodne objave poziva za nadmetanje zbog evidentne povrede Zakona o javnoj nabavi.

Nakon što je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave taj postupak nabave poništila zbog povrede Zakona o javnoj nabavi, Žalac i Petric su tijekom 2018. nastavili poduzimati radnje kako bi ugovor bio dodijeljen Šimunčevim tvrtkama, nadodao je EPPO.

Ravnateljstvo policije: Specifikacije natječaja prilagođene već postojećem softveru 

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je nakon toga tijelo državne uprave 2018. godine provelo prividno uredan natječaj precijenjene vrijednosti 13 milijuna kuna bez PDV-a, s rokom isporuke od 30 dana, pri čemu su tehničke i funkcionalne specifikacije nabave softvera preuzete iz postupka nabave iz 2017. godine.

Navedene specifikacije su na traženje Žalac i u dogovoru s Petricom prilagođene upravo softveru koji već imaju Šimunčeve tvrtke, dodala je policija.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu tijelu državne uprave u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.

Ravnateljstvo policije je dodalo da su se na natječaj javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16,2 milijuna kuna, a koja je i plaćena.

”S obzirom da je procjena maksimalne tržišne vrijednosti programa utvrđena u iznosu od 2,7 milijuna kuna s PDV-om, postoji sumnja da je u predmetnom pravnom poslu tijelo državne uprave sklopilo štetan ugovor kojim je isplatilo višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH”, zaključilo je Ravnateljstvo policije.

EPPO je priopćio da je nabava softvera bila dijelom (85 posto) financirana bespovratnim sredstvima EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te da je 16,2 milijuna kuna uplaćena na Šimunčev i Jukićev račun, a dijelom i podignuta u gotovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar