Afrička svinjska kuga otkrivena i u Zadarskoj županiji

Vijesti 03. lis 202315:50 3 komentara
Pixabay / Ilustracija

U Zadarskoj županiji otkriven je prvi slučaj afričke svinjske kuge (ASK) i to na divljoj svinji čiji je leš prije desetak dana pronađen na području Lovišta Blatski gaj, potvrdio je Hini predsjednik Lovačkoga saveza Zadarske županije Damir Perić.

Divlja svinja je najvjerojatnije stradala u prometu. Pronađena je uz cestu, ali mnogi lovci sumnjaju u to i mišljenja su da je možda podmetnuta, odnosno dovezena s nekog drugog područja jer nema nikakvog zapisnika, nitko nije prijavio policiji da je udario na cesti divlju svinju”, dodao je Perić.

Nakon što je otkrivena, pozvali su veterinarsku službu čija je analiza potvrdila da životinja ima svinjsku kugu. Zbog svega toga Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je u utorak u Zadru predavanje i sastanak s lovoovlaštenicima, na koji se odazvalo 70-ak lovoovlaštenika  i lovaca iz cijele županije.

“U svim našim lovištima potrebno je provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova. Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli divlja svinja i najstrože se zabranjuje svako dijeljenje mesa tih životinja”, ističe Perić.

Afričkom svinjskom kugom u Hrvatskoj je zahvaćeno oko 900 gospodarstava. Dosad je eutanazirano od dva do tri posto od ukupnog broja svinja u Hrvatskoj, a glavni je problem, ističu stručnjaci, što epidemija još nije pod kontrolom te se očekuje njezino širenje na druge županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare