“Ako je ocjena Milanovićevu sinu legitimno izmijenjena, čemu kazna nastavnici?”

Vijesti 25. kol 202215:005 komentara
Izvor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nastavnica matematike u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji, koja je javno potvrdila da je na zahtjev ravnateljice škole nakon završetka nastavne godine izmijenila ocjene nekolicini učenika, među kojima i mlađem sinu predsjednika Zorana Milanovića, dobila je opomenu pred otkaz.

Informacija je Jutarnjem listu potvrđena iz Klasične gimnazije. Kako doznaje ovaj list, dio zaposlenika gimnazije spontano se jučer okupio u školi, čekajući rasplet sastanka na kojemu je nastavnici matematike uručena opomena pred otkaz.

Odluku ravnateljice Zdravke Martinić-Jerčić komentirao je nastavnik engleskog jezika Boris Anić, ujedno bivši ravnatelj Klasične gimnazije.

VEZANA VIJEST

“Svi smo zatečeni. Osobno na mjestu ravnatelja ne bih posegnuo za tom mjerom. Da me netko zbog toga naknadno prozove, očitovao bih se zašto nije riječ o pametnom potezu. Za početak, ako su inspekcijskim nalazom utvrđeni propusti u radu kod nekoliko profesora, nužno bi bilo isto postupiti prema svima”, kaže Anić, konstatirajući kako ova situacija nije dobra za Klasičnu gimnaziju, ali niti za sustav obrazovanja općenito.

“Situacija je ružna i po mom mišljenju apsurdna, iskočilo se iz apsolutno svih tračnica. Ako je utvrđeno da je ocjena legitimno donesena, zašto je nastavnica dobila kaznu? Da sam na mjestu nastavnice, pokušao bih pobiti odluku. Uputio bih prigovor Školskom odboru koji, vjerujem, može utjecati praktički na bilo koju odluku ravnateljice. Nadam se da će kolegica predati žalbu, a Odbor je može prihvatiti ili stati na stranu ravnateljice”, komentira Anić, spominjući i ravnateljičin pozitivni potez, a taj je što je na jučerašnji sastanak pozvala i sindikalnog povjerenika.

“To znači da nastavnica nije bila sama, imala je neku vrstu zaštite. S te strane je ravnateljica reagirala korektno”, smatra bivši ravnatelj.

Prema informacijama iz škole, nastavnica matematike ima podršku brojnih kolega. Oni smatraju da je apsurdno da njihova kolegica odgovara zbog propusta, poput zakašnjelog upisivanja ocjena. Ističu kako je u odluci o otkazu uglavnom navedeno ono što i u inspekcijskom nalazu, a to nisu do te mjere velike greške da bi ugrozile kvalitetu nastave.

“Ako netko može na temelju toga dobiti opomenu pred otkaz, onda se isto to može dogoditi svakom nastavniku u državi”, kažu u Klasičnoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar