Aladrović: Vlada odlučna zaštititi žrtve obiteljskog nasilja

Vijesti 25. stu 202115:13 0 komentara
Zeljko Hladika /PIXSELL, Ilustracija

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u četvrtak odlučnost Vlade u zaštiti žrtava rodnog i obiteljskog nasilja.

“Uloga Vlade je da uporno, odlučno i beskompromisno stane u zaštitu žrtava rodnog i obiteljskog nasilja, žena i djece i pruži im uvjete da nastave svoj život bez straha“, naglasio je Aladrović predsjedajući sjednicom Nacionalnog tima za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Sjednica Nacionalnog tima održana je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga,  a prisutni su bili predstavnici svih resora i organizacija civilnog društva koje programski djeluju u području nasilja u obitelji, priopćilo je resorno ministarstvo.

„Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama jedan je od najozbiljnijih i najdugotrajnijih problema modernog društva”, naglasio je Aladrović.

Državna tajnica Margareta Mađerić izvijestila je članove Nacionalnog tima o novoosnovanim skloništima u preostalih šest županija, tako da sada Hrvatska ima 25 skloništa koja su regionalno rasprostranjena i dostupna korisnicima.

Sva skloništa dobila licencu

Sva skloništa su dobila rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga, tj. licencu, i spremna su za prihvat korisnika u slučaju potrebe.

Smještaj je već ostvaren u skloništima u Dubrovačko-neretvanskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačko, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a potpisivanjem svih ugovora raspodijeljeno je više od 54,6 milijuna kuna.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako sklonište u njezinoj županiji pruža usluge za 12 korisnika, a trenutno je tamo smješteno pet žena i petoro djece.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je velik iskorak Vlade u unaprjeđenju zaštite žrtava nasilja u obitelji te posebno naglasila problematiku nasilja nad starijim osobama.

Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra Maja Štahan predstavila je godišnje izviješće o radu besplatne 24-satne telefonske linije istaknuvši kako je u godinu dana zaprimljeno preko 900 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja, a 90 posto poziva odnosio se na žene, u najvećem broju u dobi od 36 do 50 godina starosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!