Analitičar o SDP-ovoj ideji: Kad ste nesigurni, pokušavate okupiti koga možete

Vijesti 09. sij 202307:02 1 komentar
N1/ilustracija

Politički analitičar Davor Gjenero za N1 komentirao je najnoviju staru ideja o kojoj razmišljaju u, još uvijek, bar po anketama, najjačoj opozicijskoj stranci SDP-u, o okupljanju neke nove velike koalicije stranaka koja bi na izborima za Hrvatski sabor pokušala srušiti HDZ.

“To je staro političko pitanje: treba li ove koji samostalno ne prelaze politički prag pustiti da tonu pa očekivati da će se njihovo biračko tijelo i tako preliti prema onoj stranci koja sigurno prelazi izborni prag, a pripada istom političkom polju, ili treba objedinjavati sve”, kaže Gjenero i dodaje: “Kad ste nesigurni, kad nemate snažnu političku ponudu, kad nemate sigurnost da možete ostvariti svoje političke rezultate, onda idete na to da okupljate sve koje možete okupiti i računate da ti koje ste uzeli iza svojih leđa neće imati pretjeranih zahtjeva”.

Smatra kako velikih zahtjeva neće moći biti, jer manje stranke trenutno nisu politička opcija koja bi mogla sastavljati vlast ili bitno utjecati na vlast. “To je zapravo socijalizacija političkog neuspjeha”, ističe politički anallitičar.

Podsjeća kako su su stranke, poput HNS-a, koje su bile relativno male, ali prepoznatljive, odlučivale na samostalan izlazak.

N1

“Do 2007. godine ta stranka bila snažno prepoznatljiva, homogena politička opcija i više su doprinosili nekakvom struktuiranju političkog polja centra i lijevog centra samostalnim istupo nego utapanjem u koaliciju. Onog momenta kad su potonuli ispod te razine prepoznatljivosti i oni su krenuli tražiti koalicijsko zaleđe”, podsjeća Gjenero.

Na pitanje koliko bi Radnička fronta, Glas, HSS i druge manje stranke mogle pridonijeti SDP-u ako se odluče s njima izaći na izbore, Gjenero odgovora: “Nije mi jasno zašto okupljati nekoga tko ne samo da nema mogućnost prelaska izbornog praga nego nema nikakvog političkog kapitala. To su stranke koje nemaju stranačku organizaciju, nemaju infrastrukturu, koje više nigdje ne obnašaju vlast na lokalnoj razini i to su akteri koji bilo kojoj koaliciji stvaraju više troškova nego koristi”, smatra Gjenero.

“Bedem ljubavi”

Politički analitičar smatra i kako je svaki pokušaj otapanja odnosa između SDP-a i Socijaldemokrata, za sada, osuđen na propast.

“To je jako teško povjerovati iz jednostavnog razloga što su se Socijaldemokrati i SDP razišli oko strukturnih razloga i oko odnosa prema višoj sili koja stoji iza opozicijskog bloka prema trenutnom predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću“, kaže Gjenero i dodaje da je SDP stranka koju cinično počinju nazivati “bedemom ljubavi”.

Dodaje da Socijaldemokrate čine oni političari koji su sudjelovali u SDP-ovim politikama prije Milanovićevog preuzimanja SDP-a. “Dakle, u vrijeme dok je pokoni Ivica Račan oblikovao identitet te stranke, kad ta stranka možda nije imala snažno biračko tijelo, ali je imala golemi koalicijski potencijal. Među SDP-om i Socijaldemokratima je ogromna strukturna razlika i ne znam kako bi se te razlike mogle pomiriti sa zajedničkim izbornim nastupom. Jednostavno, Grbinovi Socijaldemokrati su autoritativna ljevica. A ljudi poput Davorka Vidovića, Rajka Ostojića i Vesne Nađ predstavljaju paradigmu demokratske ljevice u Hrvatskoj”, objašnjava politički analitičar Davor Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare