Analitičar objasnio zašto je kod nas hrana skuplja nego u Sloveniji

Vijesti 17. stu 202212:13 0 komentara
Michael Burrows/Pexels/Ilustracija

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić komentirao je u N1 Studiju uživo rekordnu inflaciju u Hrvatskoj netom prije uvođenja eura kao službene valute.

Ljubo Jurčić tvrdi da kad inflacija pređe preko 5-6 posto više nije bitan taj početni okidač, već se ona dalje i sama hrani.  Podsjetio je i na zatvaranja u gospodarstvu tijekom epidemije zbog kojeg danas poduzetnici pokušavaju nadoknaditi izgubljenu zaradu te zbog toga i dižu cijene, iako možda to i nije toliko potrebno, što naravno dovodi do jačanja inflacije.

N1

Komentirao je i manje cijene nekih proizvoda u susjednim zemljama.

“To su različite i porezne stope, drugi troškovi, manje je i tržište”, tvrdi ekonomski analitičar. Na primjeru Slovenije objasnio je kako one zemlje koje su bogatije imaju više prostora da izdrže inflaciju.

“I u SAD-u jedan dio inflacije plaćaju građani, dok u siromašnijim zemljama građani plaćaju duplo”, tvrdi Jurčić.

Objasnio je i razliku u cijenama prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima koji posluju kod nas kao i u drugim zemljama Europske unije.

“Plaćamo više cijene jer je kod nas takva okolina. Veliki trgovački lanci ne uspoređuju cijene u Hrvatskoj, s cijenama u drugim zemljama, već s cijenama u drugim lanacima u Hrvatskoj”, tvrdi Jurčić i objašnjava to ekonomijom obujma, većom i efikasnijom proizvodnjom u većim zemljama. Također spomenuo je i skrivene poljoprivredne subvencije koje velike zemlje daju proizvođačima.

“Smanjivanje PDV-a ne znači u ovim prilikama ništa jer to smanjivanje pojede inflacija”, tvrdi Jurčić.

VEZANA VIJEST

Komentirao je i planove Vlade da uvede porez ekstraprofit kojeg je danas najavio ministar Primorac.

“To je politički potez”, tvrdi ekonomist, “da se pokaže da i Vlada nešto radi” i napominje kako treba paziti na proizvođače. Podsjetio je na zamrzavanje cijena nafte i naftnih derivata koje su male pumpe doveli na rub propasti, dok su veliki lanci benzinskih pumpi uspjeli izdržati vladinu intervenciju. “To su igre koje nisu dobro pripremljene”, tvrdi Jurčić.

“Bit će komplicirano dokazati što je stvarno dobit, koliko su poduzetnicima rasli troškovi, a koliko je stvar nekakve spekulacije”, tvrdi Jurčić i dodaje kako nemamo točan uvid koliko su stvarno rasli troškovi, koliko prihodi i kome bi trebali uvesti porez na ekstraprofit.

VEZANA VIJEST

Komentirao je i pitanje ništetnosti ugovora INA-MOL.

Podsjetio je kako je prije 10 godina pokrenut arbitražni spor koji je pokrenut bez ikakve pripreme. Ustvrdio je kako pravo upravljanja dolazi iz posjedovanja dionica. Dodao da je stjecanje dionica MOL odradio na pravilan, po hrvatskim zakonima i transparentno da ne zna koji bi sud mogao pobiti stjecanje tih dionica.

Rekao je i kako je samo umirujuća poruka vlade u ovim kriznim vremenima.

Komentirao je novu MOL-ovu tužbu za koju je rekao kako je sve što se radi i sve posljedice koje imamo oko slučaja INA-MOL je odgovornost hrvatske politike.

“Političari kažu da oni svoju odgovornost polažu građanima svake četiri godine na izborima”, kaže Jurčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!