ANALIZA Kako su izgledale prve dvije godine mandata “predsjednika s karakterom”?

Vijesti 18. velj 202219:47 > 20:35 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

Dvije su godine mandata na Pantovčaku predsjednika s karakterom, kako se u kampanji opisao Zoran Milanović. I uistinu karaktera nije nedostajalo, pitanje je samo kakvog. Sukobio se sa svakim tko mu se usprotivio, bez obzira je li bila riječ o političaru, analitičaru ili aktivistu. I dok si je on stvorio mnoge političke neprijatelje, u narodu je sve popularniji. 

“Od mene nećete nećete čuti niti slušati sladunjave riječi o zajedništvu, ljudi se razlikuju. Međutim, ono na čemu ću inzistirati i za što ću se truditi je da nikoga bez potrebe ili namjerno ne povrijedim”, obećavao je Zoran Milanović u pobjedničkoj noći.

Ipak, u dvije godine mandata lista povrijeđih je poprilično dugačka.

O Milanovićevom stilu predsjednik Vlade Andrej Plenković kaže:

“Postoje dvije razine. Vanjska politika, štetno, izolirano. Unutarnja toksično, snižavanje kulture. Komunikacija na razini verbalnog divljaštva. Doprinos boljitku bilo kojeg segmenta hrvatske države – nula. Njegova politička kultura je na razini pijanaca u nekoj birtiji.”

vezana vijest

Plenković i Milanović častili su se najgorim uvredama. Predsjednik je ipak prednjačio, slažu se mnogi i podbacio u svojoj ulozi.

“Ja sam zaista razočarana zato jer mislim da je jako srozao razinu komunikacije i srozao je nažalost takvom komunikacijom instituciju predsjednika”, kaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Oporba podijeljenog mišljenja

Njegov način komunikacije teško opravdavaju u SDP-u, ali i dalje su mu vjerni.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je pošten i hrabar političar. Puno hrabriji od mene priznajem. Zato je on predsjednik, a ja samo zastupnik”, kaže SDP-ov Arsen Bauk.

Zbog Milanovićevog stava o Titu, pozdravu Za dom spremni i srpskom narodu Bauk smatra da se nije prometnuo u lidera desnice. S time se slaže i Vesna Vučemilović, saborska zastupnica Hrvatskih suverenista.

“Ne mislim da je on ikakav lider desnice niti će ikada biti zato što je svojim političkim djelovanjem do sada ipak pokazao da on ne pripada tom političkom spektru”, smatra Vučemilović.

Saborski zastupnik iz redova Mosta Nikola Grmoja o predsjedniku RH kaže:

“Zoran Milanović nije moj izbor, to je sasvim jasno. U nekim stvarima se slažem s njim, u nekima ne. Neka ga ocjenjuju oni koji su ga podrprli u njegovoj predsjedničkoj kampanji.”

Zastupnici smatraju da se u dvije godine mandata nije dovoljno bavio temama koje su bitne običnim ljudima. Ali definitivno je pokazao da je predsjednik s karakterom. Na svojoj koži to je osjetila i Marijana Puljak.

“To je jedna uloga s kojom može onako komentirati, docirati drugima što rade, ali je posljednje vrijeme iskoristio više za svađu nego za neke konstruktivne prijedloge. Neka srednja ocjena – nit smrdi nit miriši”, kaže zastupnica Centra Marijana Puljak.

vezana vijest

Predsjednik je svojim izjavama i uvredama šokirao mnoge. Na zub je uzeo svakoga tko mu se usudio suprotstaviti. Na tome očito ne misli stati.

“Ne vidim sebe. Grub sam u nekim situacijama i bit ću i dalje prema ljudima koji to zaslužuju. A to su uvijek nasilnici, prema slabim ljudima nisam grub. Nisam se promijenio u temeljima svoje vjere i djelovanja i poslanja”, na kritike odgovara Milanović, a na pitanje je li pohvalno što ne vidi sebe predsjednik RH dodaje:

“A ne smiješ se previše gledati Ja sam prestao čitati novine prije više od 10 godina i gledat televizijske programe u kojima se pojavljujem ja.”

Građani zadovoljni

A što o predsjedniku misle građani? Čini se da vole lidere jake na riječima.

“Bori se za neke stvari koje nisu riješene. Mogu samo reći dobro sve za njega. Uvijek se može bolje, ali prst gore i neka nastavi tako”, govori jedna od gospođa koja je pristala stati pred naše kamere.

“Sviđa mi se što uvijek otvoreno govori, kritizira i ne boji se da bi pao u nemilost. Malo koji put zna pretjerati, ali to je njegov stil pa to prihvaćam”, govori druga građanka.

“O njemu kao predsjedniku ne mislim ništa, niti uopće razmišljam, ali da par dobrih stvari. Direktan je, nema okolišanja”, slaže se još jedan građanin s kojim smo razgovarali.

Najvažniju ocjenu na kraju će Milanoviću ipak dati građani – kad i ako se odluči kandidirati za drugi mandat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare