ANKETA / Treba li vjeronauk i dalje poučavati u školama ili mu je mjesto u crkvi?

Vijesti 01. pro 202307:16 13 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

HDZ i desni dio oporbe usprotivili su se u četvrtak prijedlogu Anke Mrak Taritaš (Glas) da Sabor zaduži Vladu da pokrene postupak pregovora o izmjenama ugovora sa Svetom Stolicom poručivši kako za to nema temelja te da trebaju ostati, a dio lijeve oporbe smatra da oni dovode do nejednakosti.

Tijekom višesatne, mjestimice burne rasprave, zastupnici HDZ i dio desne te lijeve oporbe o tom prijedlogu ostali su na suprotstavljenim stavovima.

Lijeva oporba je ostala pri ocjeni da vjeronauku nije mjesto u svim javnim osnovnim i srednjim školama, da su netransparentne financijske implikacije tih ugovora te nejednakostima koji iz njih proizlaze, a desni dio oporbe smatra da se radi o napadu na Katoličku crkvu i vjeru.

S druge strane, u uvodnom dijelu sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković rekao je da je Vlada mišljenja da izmjene Vatikanskih ugovora nisu potrebne. “Protivimo se političkim inicijativama za reviziju Vatinskih ugovora”, rekao je Plenković referirajući se na inicijativu Mrak Taritaš.

Što vi mislite, treba li vjeronauk i dalje poučavati u školama ili mu je mjesto u crkvi?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare