Bačić odgovorio na optužbe iz Mosta: “Petrov se probudio iz dugog zimskog sna”

Vijesti 02. lis 202316:26 0 komentara
N1

Ministar graditeljstva Branko Bačić odgovorio je na optužbe Mostovaca.

“Bačić lošom odlukom namjerava oštetiti državni proračun u iznosu od barem 60 milijuna eura godišnje, odlukom o tri puta manjoj cijeni najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja nego što je procijenilo stručno vladino povjerenstvo”, kazao je Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

Ministarstvo graditeljstva poslalo je u kolovozu u e-savjetovanje odluku o cijeni godišnjeg najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja od minimalno 1,5 euro a maksimalno 3 eura po četvornom metru, dok je stručno povjerenstvo 2021. utvrdilo minimalni godišnji iznos zakupnine za hotele i turistička naselja od 4,1 eura a maksimalni od 10,2 eura po četvornom metru, rekao je Petrov. Smatra da je Bačić “čarobnim štapićem”, bez uporišta, smanjio taj iznos.

“Božo Petrov se probudio iz dugog zimskog sna, dugo nije komentirao”, rekao je Branko Bačić i nastavio:

“Kad se već probudio, očekivao sam da će me pohvaliti jer prvi put nakon 30 godina država sustavno uređuje pitanje neprocijenjenog građevinskog zemljišta koje koriste trgovačka društva. Kako je to bilo djelomično uređeno zakonom iz 2010., zakon je morao u doradu zbog nespretnih rješenja. Sabor je 2020. u svibnju donio zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu čime se uređuje odnos, zakup za kampove i hotele.

Mi smo, odnosno ja sam nakon preuzimanja dužnosti ministra, htio to riješiti i pripremili smo uredbu o zakupu neprocijenjenog zemljišta koja je prošla. Očekivao sam pohvalu jer tom uredbom utrostručujemo u odnosu na postojeću naknadu zakup zemljišta. Kad donesemo te uredbe, obveznici će umjesto 7 milijuna eura plaćati 21 milijun eura.

Koliko sam vidio, gospoda iz Mosta se pozivaju na analizu procjeniteljskog povjerenstva prije dvije i pol godine. Mogli su se upitati zašto to nije realizirano. Po pitanju zemljišta u državnom vlasništvu radi se o partnerskom odnosu između RH ili lokalne samouprave i trgovačkog društva i ono nije na slobodnu prodaju niti na tržištu, država nikome ne može prodati zemljište ili dati u zakup nego isključivo partneru, trgovačkom društvu. To baca drugo svjetlo na procjenu od prije dvije i pol godine. Zato smo napravili strukturiranu analizu moguće visine zakupnine, utvrdili koliko ta društva plaćaju pomorsko dobro i utvrdili smo ići iznad koncesije. Takav iznos koji trgovačka društva budu plaćala, ne prelazi četiri posto njihovog ukupnog prihoda.”

Istaknuo je još da se radi o uspostavljanju balansa interesa:

“To nije klasična zakupnina. Ako država uspostavi visoku zakupninu, trgovačka društva ne moraju uzeti u zakup. Treba naći balans interesa. Prije 15 dana završeno je savjetovanje s javnošću. Nijedna primjedba nije došla u smislu da je zakupnina niska. Sve primjedbe išle su za tim da je država ovime postavila veliki teret na trgovačka društva koji će koristiti zemljište.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!