Bakić: Od APN-a su bolji javni stanovi za najam. Njih ćemo graditi u Zagrebu

Vijesti 27. velj 202317:12 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio da je nova odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja. Odluku je u Newsroomu komentirao Damir Bakić, gradski vijećnik i saborski zastupnik zeleno-lijevog bloka.

“Očekivali smo za nas pozitivnu odluku. Vjerovali smo da smo u punoj mjeri ispunili zahtjeve koje je pred nas postavio Visoki upravni sud odlukom iz srpnja. Ne zaboravimo da je već tada sud u meritumu presudio da je legitimno pravo lokalne samouprave da provodi mjere, da mjera roditelj odgojitelj nije stečeno pravo, nego privilegija jedne skupine građana i da grad ima pravo voditi svoje politike”, rekao je Bakić.

Tvrdi da je mjera pokojnog gradonačelnika Milana Bandića u suštini štetna za djecu, u smislu izostanka iz formalnog predškolskog odgoja, ali štetna i za roditelje, pretežno su to majke jer je izrijekom priječila da korisnici budu u radnom odnosu.

“Mjera je bila i nepravedna jer je fokusirala neke napore na usku skupinu obitelji, pritom zanemarujući javni interes grada u cjelini. Najviši broj korisnika bio je 5800, sada ih je 5380. Financijski trošak naprosto je neodrživ teret za grad. Samo lani je to bilo 525 milijuna kuna. Ilustracije radi, to je dostatno za 7-8 vrtića samo u jednoj godini. Zadnja sada isplata za veljaču iznosila je preko 46 milijuna kuna”, rekao je Bakić.

Uvjeren je da ni Bandić ne bi održao tu mjeru te da je već prethodna gradska vlast razmatrala ukidanje mjere. “Pokojni gradonačelnik nije u zadnejm trenutku imao hrabrosti, nije znao kako će to učiniti. Prethodna gradska uprava u punoj mjeri nije bila ni svjesna eksponencijalnog rasta troškova, nije pretjerano marila ni za fiskalnu odgovornost. Lovrić i Kojić olako su potpisali izjavu o fiskalnoj odgovornosti koja je minimizirala, ako ne i ignorirala taj trošak u godinama koje slijede.”

“Mjera je uvedena kao demografska mjer, mi smo duboko uvjereni da su demografske mjere nešto druge – osiguranje priuštivog stanovanja za obitelji, kompletan paket društvenosocijalnih usluga, predškolskog i školskog obrazovanja, ustanove socijalne skrbi, briga o materijalnom stanju odgojnoobrazovnih ustanova i njihovih radnika.    Imamo na umu potrebu sve djece u Zagrebu, svih obitelji u Zagrebu. Ova mjera je usko bila fokusirana na uzak krug korisnika”, dodao je.

Naglašava da je najveća i prva kompenzacijska mjera ubrzana izgradnja novih vrtićkih kapaciteta, da to nije jednostavno, ali da su energično pristupili tom programu. A ulažu, kaže Bakić, i u kadrove: “Lani smo zaposlili 70 odgajatelja”.

“5000 djece ide u privatne i vjerske vrtiće, a grad za to plaća ogromne subvencije jer bez njih ne bismo imali dovoljno kapaciteta za prihvat sve zagrebačke djece. To pokazuje naličje uvođenj mjere roditelj odgojitelj i njenog provođenja. Mi smo zapravo potpuno zanemarili gradnju novih vrtića i sad smo u ozbiljnom deficitu s predškolskim kapacitetima”, rekao je Bakić.

N1

Kreće novi krug APN-a, no Bakić tvrdi da postoji bolji način da se se mladima osigura stanovanje.

“Bolji put je da se grade i osiguraju javni stanovi za najam. To je nešto što sigurno ne možemo sasvim brzo napraviti, vezano je i za druge poduhvate od kojih imaju prednost – tu prije svega mislim na obnovu i nove vrtićke kapacitete. Negdje u srednjem roku planiramo okupiti postojeći stambeni fond i isto tako sagraditi jedan broj novih stanova. U tijeku je ozbiljnija revizija onoga što možemo učiniti u ovom času”, rekao je Bakić.

Osvrnuo se i na prijedlog za promjenu imena četiri ulice koje su imenovane po dužnosnicima ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH), a koji je nedavno poslan u Gradsku skupštinu.

“Vidjet ćemo hoće li proći, ne mora svaki prijedlog proći, ali nama je stvar jasna. Neprihvatljivo nam je da ulice i trgovi, ne samo u Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj, nose imena visokih dužnosnika NDH i suradnika ustaškog režima. Tu kompromisa nema”, rekao je Bakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!