Imamo podatke HZZO-a: Evo koliko nedostaje obiteljskih liječnika i gdje je ordinacija s najviše pacijenata, njih čak 2665

Vijesti 10. velj 202406:56 0 komentara
Shutterstock / ilustracija

Nedavno je na N1 televiziji predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić upozorila na kritično stanje u tom dijelu zdravstvenog sustava. Dramatično je tada zazvučalo njezino upozorenje da bi se zbog preopterećenog sustava i manjka liječnika mogle dogoditi dosad nezamislive liste čekanja i u obiteljskoj medicini.

“Obiteljska medicina stari. Trenutno imamo 810 liječnika starijih od 60 godina, to je 37 posto svih liječnika, a 200 ih je starije od 65. U idućih pet godina najkasnije 40 posto populacije u Hrvatskoj će ostati bez svog temeljnog liječnika, to je milijun i pol ljudi”, kazala je predsjednica KOHOM-a gostujući na N1 televiziji.

O tome kakvo je stanje u obiteljskoj medicini, barem prema brojčanim podacima, odgovore smo potražili u Hrvatskom zavoduza zdravstveno osiguranje (HZZO).

Za 3,5 milijuna osiguranika skrbi 2308 timova

Tamo kažu da u Republici Hrvatskoj ukupno radi ugovorenih 2.308 timova obiteljske medicine (tim čine liječnik i medicinska sestra, nap.a.) koji skrbe za ukupno 3.547.977 osiguranika HZZO-a. Standardni broj pacijenata po jednom timu obiteljske medicine je 1700. Naravno, negdje ih je manje, a negdje više.

“Prema važećoj Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, minimalni broj osiguranih osoba koje mogu biti opredijeljene po timu u djelatnostima opće/obiteljske medicine je 1.275, standardni broj je 1.700, a maksimalni je 2.125 osiguranih osoba. Od ukupno ugovorenog broja timova u djelatnosti opće/obiteljske medicine, za 908 timova je opredijeljeno više od 1.700 osiguranih osoba, dok je za 1.400 timova opredijeljeno 1.700 i manje osiguranih osoba”, kažu u HZZO-u.

Najmanje u Božavi, najviše u Puli

Jasno je da se timovi obiteljske medicine s manjim brojem osiguranih osoba najčešće nalaze u manjim, zemljopisno i prometno izoliranim područjima poput onih brdsko-planinskih ili otoka. Budući da je ondje broj gravitirajućih osiguranih osoba malen, u HZZO-u ističu da se u tim sredinama broj pacijenata ugovara prema posebnom standardu kako bi timovi obiteljske medicine opstali.

Tim obiteljske medicine s najmanjim brojem opredijeljenih osiguranih osoba – njih samo 189, nalazi se u Božavi, u općini Sali na Dugom otoku. S druge strane, prema podacima HZZO-a, u Puli je tim obiteljske medicine koji skrbi o najviše pacijenata, njih čak 2.665. Drugi najveći tim ugovoren je u Zagrebu s ukupno 2.453 osiguranih osoba, a treći najveći u Kaštel Štafiliću s ukupno 2.367 osiguranih osoba.

Nedostaje 250 liječnika i 59 sestara

Na pitanje o manjku liječnika i medicinskih sestara u sustavu obiteljske medicine u Hrvatskoj trenutno nedostaje 270 doktora.

“S obzirom na to da je doktor nositelj tima, a medicinska sestra je u kadrovskoj strukturi tima obvezan član tima, načelno je nedostatak sestara vezan uz nedostatak doktora. Kao samostalni zdravstveni radnik, medicinska sestra/tehničar se ugovara u djelatnosti zdravstvene njege u kući bolesnika u kojoj ih u ovom trenutku nedostaje 59”, stoji u odgovoru HZZO-a.

Kada liječnik ne može primiti novog pacijenta?

A što ako pacijent, primjerice u Zagrebu gdje je popunjenost timova obiteljske medicine velika, biva odbijen i ne može naći liječnika? Ti pacijenti mogu se informirati u regionalnim uredima i područnim službama HZZO-a te putem web stranice HZZO-a provjeriti koji liječnici obiteljske medicine imaju mjesta za upis.

“U slučajevima možebitnog neopravdanog odbijanja upisa pacijenata od strane ugovornih doktora, nadležni regionalni ured ili područna služba HZZO-a može provesti kontrolu po predstavci osigurane osobe, te u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u mogućnosti je izreći mjeru predviđenu ugovorom. Također, liječnik opće medicine ne može primiti nove pacijente, ako u svojem timu ima upisano više od maksimalnog broja pacijenata”, objašnjavaju u HZZO-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!