Banožić odgovorio Milanoviću: Hrvatska vojska nije njegova igračka

Vijesti 26. lis 202115:19 > 15:27 4 komentara
mario banožić
MORH

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović danas na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade Zbora narodne garde i Hrvatske vojske u Dugoj Resi odluku ministra Marija Banožića nazvao "nezrelom osvetničkom odlukom", a njega nebitnim, reagirao je i ministar.

Priopćenje ministra obrane Marija Banožića prenosimo u cijelosti:

“Predsjednik Republike Hrvatske svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci što je neprofesionalno za funkciju koju obnaša.

Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka.

VEZANE VIJESTI

Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu.

Vezano uz navode Predsjednika Republike da će pitanje “svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno”, naglašavam da je svatko dužan poštovati zakon pa i Predsjednik Republike Hrvatske te su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane.

U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani kojega je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani.

Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini.”

Podsjetimo, Milanović je danas u Dugoj Resi rekao:

“Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To treba ukloniti, to se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli. Ja protumjerama neću uzvraćati jer se to ne radi, preko vojnika se ne vodi politika. Pitanje svoje Počasno-zaštitne bojne ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar”, rekao je predsjednik.

Na pitanje može li i dalje surađivati s ministrom Banožićem kaže: “On je nebitan. Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare