Banožić pozvao Milanovića na razgovor o kandidatu za ravnatelja VSOA-e

Vijesti 11. srp 202313:30 3 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar obrane Banožić pozvao je u utorak predsjednika Milanovića na razgovor o kandidatu za ravnatelja VSOA-e, nakon što su predsjednici Vlade i Republike usuglasili odluku kojom ovlašćuju djelatnika VSOA-e brigadira Antu Kujundžića za obavljanje nužnih poslova u idućih mjesec dana.

“Rješenjem da se imenuje određena osoba unutar Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSO), koja će dobiti ovlasti za određene poslove, napravili smo dodatni vremenski period koji se daju predsjedniku Republike da razmisli o zakonski predloženom kandidatu. Još jednom pozivam predsjednika kod mene na razgovor o kandidatu, ako ima nekih nejasnoća”, rekao je ministar obrane Banožić u glavnom gradu Litve Vilniusu, gdje sudjeluje na dvodnevnom NATO summitu.

Predsjednik Vlade i predsjednik Republike odlučili su jučer potpisati Odluku o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga VSOA-e brigadiru Anti Kujundžiću, nakon što je s 10. srpnja istekao mandat dosadašnjem ravnatelju agenciji Ivici Kinderu.

Banožić smatra da se donošenje privremenog rješenja u zadnji čas moglo izbjeći, jer je on u ime Vlade RH, za nasljednika Ivice Kindera na čelo VSOA-e predsjedniku RH Zoranu Milanoviću predložio  brigadnog generala Miju Validžića, “časnika Hrvatske vojske koji ima besprijekornu karijeru, koji ima znanja i dobro je upućen u rad obavještajnih agencije”.

No, napomenuo je, predsjednik Milanović je taj koji nije želio potpisati taj prijedlog.

“Mislim da mi je predsjednik Republike jasno rekao da on ne želi razgovarati, iako imam zakonski predloženo rješenje”, izjavio je ministar obrane.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako je potpisao odluku kojom ovlašćuju jednog djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, podsjetivši da je prijedlog Vlade za ravnatelja VSOA-e, kojeg je u Vladino ime već ranije uputio ministar obrane Mario Banožić, brigadni general Mijo Validžić koji ima sve reference da preuzme tu dužnost.

Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića jučer je priopćio kako je suglašena Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e, a najdulje mjesec dana – koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga VSOA-e obavljat će  brigadir Ante Kujundžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare