Barić: Rusija će sigurno poslati više nuklearnog oružja u Bjelorusiju

Vijesti 29. lip 202216:52 > 19:03 0 komentara
N1

Umirovljeni general Slavko Barić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao summit NATO saveza u Madridu, gdje je postignut dogovor o pristupanju Švedske i Finske Savezu.

“Kada se uzmu u obzir mehanizmi o funkcioniranju NATO-a, kao i pregovaračke sposobnosti SAD-a, bilo je jasno da će vrlo brzo doći do dogovora”, rekao je Barić.

Kaže da postoji povijest turskih uvjetovanja kod određenih sastanaka.

VEZANE VIJESTI

“Krenimo od Lisabona prije 12 godina, gdje je usvojen koncept kojim su Turci pokušavali dobiti određene popuste kada je u pitanju carina, naoružanje. Važnost Turske na euroazijskom kontinentu je velika. To je država s velikim značajem kada je u pitanju broj vojnika”, rekao je.

Navodi da je geografski položaj Turske od presudnog značenja za NATO savez, dok će pripajanje Švedske i Finske dodatno utjecati na spremnost Saveza.

“Radi se o tradicionalno neutralnim državama, ali to ih ne čini loše obrambeno uređenima. Ipak, slijedom okolnosti pokazalo se da Rusija nema previše respekta kada su u pitanju njihovi interesi te da će napasti svom silom. Obje su zemlje ocijenile da je pitanje sigurnosti na višoj razini kada uđu u NATO”, rekao je.

Prijetnje nuklearnim oružjem

Kaže da bi ruski odgovor na pristupanje Švedske i Finske NATO savezu mogao biti prijeteći.

“Odgovor je ovdje već ponuđen. Rusija će sigurno instalirati veći dio nuklearnih projektila u Bjelorusiji. Tu su naročito izložene Poljska i ostale države koje dijele granicu s Bjelorusijom. Pokušat će i s Kinom doći do međusobnog sporazuma kada su u pitanju vojni odnosi”, kaže Barić.

Kako navodi, postoji mogućnost da Rusija nuklearnim projektilima pogode neki od većih gradova na zapadu, ali zapad ima veću mogućnost da uzvrati udarac.

“Vrijeme koje je potrebno da takve rakete udare u cilj je kraće od 10 minuta. To je stvaranje straha i panike te tjeranje na to da se više ulaže u vojnu industriju”, rekao je.

Kaže da mora postojati kontinuitet slanja oružja Ukrajini.

“Ne smije se dogoditi da Ukrajina u bilo kojem trenutku ostane bez određenih sustava, prije svega protuzračne obrane”, rekao je.

Kako navodi, najesen će stanje na bojišnici biti drugačije nego sada.

“Kada je u pitanje tehničko osposobljavanje, Ukrajina ima veoma kvalitetne ljude. Mislim da će se u narednih dva mjeseca povećati intenzitet obuke”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!