Barić: Ukrajinska vojska nikako nije mogla doći na razinu da se odupre invaziji

Vijesti 24. velj 202216:36 > 22:594 komentara
Robert Barić
Izvor: N1

Analitičar Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu komentirao je eskalaciju sukoba između Rusije i Ukrajine.

On smatra da će Rusija nastaviti raditi udare na vojne ciljeve u ukrajinskim gradovima, ali smatra da je to produktivno. “Ono što je iznenadilo sve je brzina eskalacije. Očekivalo se da će najprije biti raketni i topnički udari na cijelom području Ukrajine i onda malo stati. Međutim, Putin je očito odlučio kompletno promijeniti strategiju i sad se vidi da je ta strategija bila pripremana od ljeta ili jeseni”, govori Barić.

vezana vijest

“Kad su bili vojni manevri u proljeće prošle godine, oni su bili podešeni za vršenje pritiska, a sve od tada je ukazivalo da će biti neka vrsta vojne intervencije. Mnogi su se prevarili u analizama. Kad nemate dovoljno podataka o protivniku, ne poznajete ga ili zbog političkih razloga niste spremni priznati što bi on uradio, onda uzimate da će uraditi ono što biste vi. Usprkos Gruziji, Krimu i Siriji, mi sad imamo mogućnost da se cjelokupna europska sigurnosna arhitektura vrati u vrijeme prije 90-te”, kaže.

“Sad je izuzetno dobro vrijeme za manevarsko ratovanje i to su Rusi iskoristili”, objašnjava Barić.

Na pitanje koliko teoretske mogućnosti ima Ukrajina da se obrani, on kaže da su slabe šanse. Američki borbeni sustavi koje Ukrajina dobri su za urbanu borbu, kaže, ali za borbu na otvorenom ne previše.

“Oni su dobra vojska, ali nikako nisu mogli doći na razinu da se odupru invaziji”, zaključuje.

“NATO ne može intervenirati u Ukrajini jer ona nije članica NATO-a. Može se poslati poruka Putinu da će NATO braniti svoje članice na Baltiku, ali on to trenutno ni ne planira”, govori. Rusija će ovime dobiti “takav prestiž” među bivšim sovjetskim republikama da će i dalje moći izvoditi akcije.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar