Barilić: Upravni nadzor utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet

Vijesti 05. tra 202121:33 > 21:41
Marija Barilić
Emica Elvedji/PIXSELL

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je kako je Upravni nadzor Ministarstva obitelji i socijalne politike utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet, a time i odgovornosti ravnatelja.

Barilić je u Dnevniku HRT-a rekla kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji.

“To su pojedinačne odluke pojedinačnih stručnih radnika u Centru za socijalnu skrb. Ne bih htjela generalizirati i reći da cijeli sustav loše radi”, dodala je.

Potvrdila je da se sada čeka stručni nalaz komore socijalnih radnika i psihološke komore koji će pokazati jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile odnosno jesu li radile po pravilima struke te je izrazila nadu da će rezultati stići u što kraćem roku.

PROČITAJTE JOŠ

Marija Barilić je rekla da postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost da bi se djeca iz udomiteljskih obitelji mogla vratiti u biološku obitelj pa se tako, uz ostalo, gleda odnos između roditelja, je li utvrđeno nasilje u obitelji dok je dijete bilo kod udomitelja, je li u to vrijeme bilo problema s ovisnošću ili još uvijek ima. Kod djeteta je primjerice bitno je li stvorilo čvrstu emocionalnu vezu s udomiteljskom obitelji i što za dijete znači povratak u biološku obitelj.

Nije se složila s tvrdnjama da se udomitelje ništa ne pita.

Ako se posao u Centru za socijalnu skrb kvalitetno obavlja, onda to podrazumijeva da će se pitati udomiteljsku obitelj kako protječu susreti i druženja s biološkom obitelji djeteta, jesu i uočili nešto neobično, kakva je povezanost djeteta i njegovo ponašanje prema biološkim roditeljima, rekla je i dodala da bi tako trebalo od udomitelja saznati informaciju je li dobro da se dijete vrati u svoju biološku obitelj.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku rekla je kako se novim Zakonom o socijalnoj skrbi ide u strukturne promjene što se tiče organizacije rada Centara za socijalnu skrb, ali ne samo njih već i Obiteljskih centara.

Kontrolna uloga Centra za socijalnu skrb odvojit će se od preventivne uloge koju imaju Obiteljski centri. Tu vidim kvalitetne pomake, istaknula je.

Najavila je da u svibnju počinje kampanja “Zaustavimo nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja” te dodala kako se time želi osvijestiti javnost o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji.

Podsjetila je da obvezu prijavljivanja nasilja u obitelji nemaju samo stručne osobe u sustavu nego i svi koji imaju sumnju da se tako nešto događa – rodbina, susjedi i prijatelji.

Netko tko živi uz obitelj gdje se čuje vika i eventualno događa nasilje apsolutno bi trebao prijavljivati sumnju na nasilje u obitelji, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar