Bauk predlaže da se ispred biste Ante Starčevića doda “interpretativna izjava”

Vijesti 27. ožu 202312:27 0 komentara
N1 - Ilustracija

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u srijedu će odlučivati o inicijativi Arsena Bauka (SDP) da se pored biste Ante Starčevića ispred Sabornice postavi „interpretativna izjava“, odnosno pločica na kojoj bi se objasnio kontekst natpisa na postolju ispod biste.

Na postolju piše: „Muž koji zaslužuje biti zastupnikom naroda mora poznati želje i težnje svojih izbornika i po njih cijeloga naroda“, pa Bauk drži da treba pojasniti da Starčevićev citat potječe iz 19. stoljeća kada su u Saboru bili samo muškarci.

Mogu razumijeti kontekst vremena, no kako god čitali tu izjavu, ona iz Sabora isključuje žene, a politiku tretira isključivo kao muški posao, kaže SDP-ov zastupnik.

Naglašava kako spomenuti citat ne treba ukloniti, ali se treba jasno odrediti prema dijelu koji nedvojbeno isključuje žene iz politike.

Bauk stoga zagovara da se pored biste stavi natpis da je ta izjava izrečena u 19. stoljeću kada su u Saboru mogli biti samo muškarci, da je njena vrijednost i razlog zašto je citirana u odnosu zastupnika prema biračima, a da Hrvatski sabor čvrsto stoji na stajalištu da su u politici žene i muškarci ravnopravni.

Odboru stoga predlaže da od saborskog Predsjedništva zatraži da se pored biste, na plastičnu pločicu, stavi spomenuti natpis.

Financijski, to bi bio minimalan zahvat, dodaje Bauk koji je objasnio i zašto koristi pojam „interpretativna izjava“.

Osobno sam na odboru predložio da se postavi fus nota, ali predstavnica resornog ministarstva spomenula je interpretativnu izjavu, po uzoru na onu uz Istanbulsku konvenciju, objasnio je.

To mi se učinilo zgodno, kazao je Bauk koji je pomalo razočaran što će Odbor tek 29. ožujka raspravljati o njegovoj inicijativi koju je predložio dan nakon Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!