Benčić o izmjenama Zakona o obnovi: Bolje sad nego nikad, ali je dosta kasno

Vijesti 29. ruj 202117:03 > 19:59
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Sandra Benčić bila je gošća Newsrooma i govorila o najavljenim izmjenama Zakona o obnovi.

Benčić kao pozitivnu stvar u najavljenim izmjenama Zakona o obnovi vidi to što konstrukcijska obnova neće tražiti sufinanciranje od strane građana.

“To će riješiti jedan veliki dio problema. Međutim, ono što nismo jasno vidjeli jest hoće li se procedura pojednostaviti da zaista nije toliko institucija uključeno u izdavanje suglasnosti”, govori Benčić.

VEZANE VIJESTI

Ako konstrukcijska obnova ide uz čisto financiranje države i Grada, objašnjava Benčić, ona može ići ex lege, odnosno po sili zakona i onda ne bi bilo potrebno podnošenje zahtjeva.

“Velika većina građana bi već krenula u obnovu zgrada i kuća da imaju sigurnost da će im se to refundirati. Mislimo da se najavljenim izmjenama ide u tom smjeru da će veliki dio stvari koje smo predlagali biti integrirane”, rekla je.

Upitana jesu li ove izmjene trebale biti donesene prije, kaže: “Bolje sad nego nikad, ali je dosta kasno. Ako se taj zakon i usvoji kraj desetog ili u jedanaestom mjesecu, budimo realni do proljeća malo radova možemo izvršavati jer je zima”.

Benčić smatra da Državni inspektorat u cijelom procesu obnove treba biti jače angažiran.

“Novim izmjenama zakona građevinski inspektori bez dodatnih suglasnosti mogu narediti rušenje onih zgrada koje predstavljaju opasnost i to je dobro”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.