Benčić o odluci VS-a: Možda će biti nužno riješiti to pitanje u Saboru

Vijesti 22. pro 202210:46 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić u N1 Studiju uživo komentirala je aktualne događaje, a osvrnula se posebno i na "slučaj švicarac" i posljednju odluku Vrhovnog suda. Podsjetimo, Vrhovni sud u utorak je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata. Benčić smatra da ovim odluka nije donesena.

“Posao sudaca je u ovom slučaju bio da odluče imaju li ti građani pravo na obeštećenje. Međutim, ono što smo dosad vidjeli su neke rečenice koje nam daju za pravo da zaključimo da Vrhovni sud nije donio odluku i to je nedopustivo. Sudac se ne može izuzeti ili ne sudjelovati glasom ‘za’ ili ‘protiv’ u donošenju odluke, na osnovu čega, koji zakon bi im davao tu mogućnost?”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Benčić smatra da su suci morali donijeti odluku upravo zato da bi sudovi na nižoj razini mogli imati ujednačenu praksu po tom pitanju. “Smatram da će sudovi biti u još većoj dubiozi nego do sada.”

“Ovakva odluka nije odluka koja je bila postavljena kao pitanje pred Vrhovni sud i neće dovesti do ujednačavanja pravne prakse i zadovoljenja pravde za građane koji su preplatili svoje kredite”, rekla je saborska zastupnica.

“Možda će biti nužno u Saboru riješiti to pitanje”, istaknula je Benčić.

Navodi da suci trebaju suditi po pravu a ne po određenim interesima nekih grupa ili institucija.

“Za sporu obnovu izravno je odgovoran premijer Plenković”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je poručio da je obnova Banije nakon potresa nestvarno spora, a Benčić smatra da je za to kriv upravo premijer, zajedno s odgovornim ministrima.

“Začuđena sam što se premijer čudi što je obnova spora jer smo mu još pri donošenju prvog zakona o obnovi, a i kasnije u izmjenama, da ako će biti 6, 7, 8 različitih institucija uključenih u obnovu, da se obnova neće događati”, kazala je.

Benčić navodi da je potrebna jedna centralna institucija koji će pratiti slučaj od početka do kraja i administrirati zahtjeve, nadgledati radove… Dodaje da premijer Andrej Plenković uvijek napravi suprotno od onoga što mu kaže opozicija. “To je pitanje njegovog ega.”

“Za sporost obnove je izravno odgovoran on (premijer) jer nije želio primijeniti rješenja koja smo mu nudili. Imao je tu priliku, a sada se čudi da je obnova nestvarno spora”, istaknula je Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!