Beroš: Međimurska platforma nije primjenjiva na nacionalnu razinu

Vijesti 30. tra 202120:18 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSEL

Ministar zdravstva Vili Beroš večeras je u HTV-ovom Dnevniku govorio o epidemiološkoj situaciji, problemima s cijepljenjem te zahtjevu oporbe za njegov opoziv.

O CijepiSe

Na skali od 1 do 10, koja je razina funkcionalnosti platforme CijepiSe?

“8 i pol do 9. Međutim, svakodnevno radimo na ispravljanju tehničkih poteškoća”, rekao je Vili Beroš za Dnevnik HTV-a, dodavši da je riječ o iznimno složenoj platformi.

VEZANE VIJESTI

“Bilo je nekakvih poteškoća, poglavito na web-platformi CijepiSe, koja je služila za iskazivanje interesa hrvatskih građana. Međutim, vjerujem da su ti problemi otklonjeni jer je ovih dana za sljedeći tjedan upravo u tijeku naručivanje bolesnika s te platforme”, rekao je Beroš.

Rekao je kako se sama platforma ne može poistovjetiti s cjelokupnim procesom cijepljenja.

“Nažalost, moram reći da je u ovom trenutku prijavljeno tek nešto malo više od 200.000 naših građana. Volio bih da je ta brojka veća”, poručio je ministar.

Upitan o platformi za prijavu cijepljenja za Međimursku županiju, rekao je kako je u informatičkom smislu ta platforma neusporedivo manjeg opsega od nacionalne jer brojne funkcionalnosti nisu na nju nadovezane. Dodao je kako ona apsolutno nije primjenjiva za nacionalnu razinu, ali da je upotrebljiva za lokalnu kad je riječ o narudžbi i prijavljivanju građana.

O stranici koronavirus.hr

USKOK provodi izvide vezano uz stranicu koronavirus.hr. Zašto taj projekt nije išao na javni natječaj, zašto je tvrtki Media Val isplaćeno oko milijun kuna, i zašto je izabrana ta tvrtka? Beroš je rekao kako se u ožujku prošle godine globalna ugroza približavala Hrvatskoj te da su upiti svim državnim institucijama u to vrijeme bili enormni.

“U tom trenutku naš primarni cilj bio je osigurati adekvatno informiranje hrvatskih građana, ne samo radi suzbijanja straha, nego je tu bilo i doista korisnih informacija o ponašanju u tim novim okolnostima. Dakle, previše vremena za oklijevanje nije bilo”, rekao je Beroš.

Dodao je kako je prosječno vrijeme trajanja javnog natječaja u RH tri i pol mjeseca te da, ako postoje određene žalbe, on može trajati i duže. Beroš je također naveo kako su uputili upit Ministarstvu gospodarstva smatraju li da je angažiranje određene tvrtke u tim okolnostima dovoljan razlog da se izuzmu od procesa javne nabave.

“Dobili smo pozitivno mišljenje”, rekao je Beroš, dodavši da je ta agencija prije tog vremena kupila domenu koronavirus.hr i ponudila je državi.

O pozivanju necijepljenih osoba

Otvoreno je i pitanje zahtjeva obiteljskim liječnicima da dostave popise necijepljenih osoba kako bi ih se nazivalo preko call centra i pozivalo na cijepljenje. Krši li se tu GDPR, odnosno Odredba o zaštiti podataka?

“Kad je riječ o ovlaštenom korištenju osobnih podataka, mogu sve one osobe koje su u okviru institucije koje se time bave”, rekao je Beroš.

“Nekakvog razgovora o nagovaranju nekoga tko se ne želi cijepiti, nema. Mi možemo samo na osnovu znanstvenih elemenata i učinkovitosti cijepljenja koju svjedočimo u ovom trenutku nekome sugerirati da se cijepi. Nagovaranja apsolutno nema”, poručio je.

O opozivu i osobnoj odgovornosti

Komentirajući zahtjev oporbe za opoziv, na pitanje kolika je razina osobne odgovornosti vezano za probleme oko cijepljenja, ali i dug veledrogerijama i reformu zdravstva, odgovorio je kako se osobno osjeća jako odgovornim, pogotovo za procese koji su sada u tijeku.

VEZANE VIJESTI

“Međutim, da bi sudili o istima, dozvolite da oni završe. Početak je dobar. Današnji broj procijepljenih je preko 40.000 u jednom danu. Izazovi dolaze i tek su pred nama, međutim, upravo ovom novom organizacijom zdravstvenog sustava potrudit ćemo se odgovoriti na te izazove. Ako podbacimo u našim planovima, moja odgovornost je potpuno jasna i tu nema zbora”, poručio je Beroš.

Međutim, dodao je, nešto se manje odgovornim osjeća za dug veledrogerija jer je to višedesetljetno naslijeđe prošlosti.

“Ne želim se vaditi na koronakrizu, međutim, isto tako je jasno da smo već poduzeli neke korake u smislu ozdravljenja hrvatskog zdravstvenog sustava, a mnogi su pred nama”, poručio je Beroš.

U jednoj rečenici – kad će reforma zdravstva?

“Čim prije, tim bolje”, zaključio je.+ Beroš za HTV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!