Beroš: Preuzimanje bolnica nije politička odluka

Vijesti 12. ruj 202316:56 1 komentar
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je poručio da državno preuzimanje županijskih bolnica nije politička odluka te odgovorio Gradu Zagrebu, koji najavljuje ustavnu tužbu, da preuzme i bolničke dugove ako želi zadržati Sveti Duh.

Prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama nije političko pitanje, već alat kojim će se urediti sustav te omogućiti financijska održivost bolnica, izjavio je ministar Beroš na konferenciji za novinare u Rijeci, održanoj u povodu predstavljanja pilot- projekta preventivnih pregleda.

Na najave iz Grada Zagreba o podnošenju ustavne tužbe zbog prenošenja osnivačkih prava nad bolnicama, rekao je da zagrebačka gradska bolnica –  KB Sveti Duh ima godišnji proračun od oko 80 milijuna eura, a zadnje tri godine država im je sanirala dugove od 27 milijuna eura.

Ostane li po starom, gospodo, preuzmite dugove

“To je gotovo trećina ukupnog godišnjeg proračuna te bolnice. Nema problema, možemo ostati na istom, ali onda, moja gospodo, preuzmite svoje financijske obaveze i plaćajte zaostale dugove”, poručio je ministar zagrebačkoj Gradskoj upravi, ali i drugim županijama koje su otvoreno iskazale nezadovoljstvo najavljenim preuzimanjem bolnica, a među njima su, za sada, Istarska i Međimurska županija.

Beroš kaže da onaj tko plaća dugove mora moći upravljati situacijom u pojedinim bolnicama, kada je riječ o organizaciji i funkcioniranju.

“Pacijenti će osjetiti promjenu u smislu bolje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite”, istaknuo je ispravljajući svoju jučerašnju tvrdnju da “pacijenti neće ni na koji način osjetiti” prijenos osnivačkih prava sa županija na državu početkom sljedeće godine.

Na novinarsku primjedbu o predizbornoj političkoj odluci kojom će se “poskidati ravnatelji i upravna vijeća iz oporbenih opcija”, Beroš je odgovorio da mu je to “prvi glas o takvom nečemu”.

“To uopće nije istina, smisao nije smjena upravnih vijeća ni ravnatelja, županije će i dalje biti naš partner”, rekao je pa ponovio argumentaciju da je sustav nefunkcionalan i neodrživ, sa  63 bolnice koje su previše za nešto manje od 4 milijuna stanovnika.

Želimo stvoriti centre izvrsnosti

Cilj je, kaže, stvaranje centara izvrsnosti, dodatna kategorizacija bolnica i nova mreža javnozdravstvene zaštite. Opće će bolnice i nakon 1. siječnja 2024. ostati u vlasništvu županija, a država će preuzeti samo osnivačka prava radi reorganizacije sustava.

Primijetio je i da se izmjenama mreže često protive župani jer ne žele izgubiti akutne bolničke krevete koji su im izvor financiranja, neovisno o tome što je popunjenost tih kreveta 60 i manje posto.

“Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koje su se uhvatile u koštac s reformom zdravstva jer je to bio preduvjet za velike financijske injekcije, a u konačnici rezultat je povećani krediti rejting RH na račun reformi zdravstva i obrazovanja. Prepoznata je naša težnja da riješimo probleme i nije nam namjera smjenjivati ravnatelje i činiti nešto loše, nego da nam svima bude bolje,” poručio je ministar.

Objasnio je i da se osnivačka prava prenose samo za opće bolnice, te da specijalne bolnice, koje su najčešće profitabilne, ostaju županijama i dalje na upravljanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare