Europska tužiteljica: EPPO preuzima slučaj Janaf zbog štete na teret fondova EU

Vijesti 19. svi 202119:43 > 22:23 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Svi predmeti u kojima se radi o kaznenim djelima na štetu financijskih interesa EU prijeći će u nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), rekla je u srijedu hrvatska tužiteljica EPPO-a Tamara Laptoš, potvrdivši da je među 20-ak predmeta iz Hrvatske i Janaf zbog zloporabe fondova EU.

Nacionalna tužilaštva su sposobna i rješavala su kaznena djela na štetu financijskih interesa EU, ali je procijenjeno kako je nacionalnim tužiteljstvima potrebna pomoć u radu na tim predmetima, rekla je u Dnevniku HTV-a Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a i bivša zamjenica glavne državne odvjetnice, a danas jedna od 22 europskih javnih tužitelja koje je na natječaju izabrao Europski parlament i Vijeće.

VEZANE VIJESTI

Mislim da upravo uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja europskim delegiranim tužiteljima koji će raditi na konkretnim predmetima daje određene alate tako da će istrage koje će provoditi i postupci koji će se provoditi za ova kaznena djela biti puno efikasniji i brži, dodala je Laptoš.

Ured će se baviti kaznenim djelima na štetu financijskih interesa EU-a – to su subvencijske prijevare, pranju novca, različitim zlouporabama, o prekograničnim kružnim prijevarama sa štetom većom od 10 milijuna eura.

Ured će raditi tako da će u svakoj državi postojati europski delegirani tužitelji i oni će raditi na konkretnim predmetima, prvenstveno za kaznena djela koja su počinjena na području Hrvatske. Znamo kako se nerijetko događa da je neko kazneno djelo počinjeno na području više država. Tada će se u okviru Ureda europskog javnog tužitelja, to će sada biti jedan jedinstveni ured koji će djelovati u 22 države članice, dogovoriti koji europski delegirani tužitelj će biti glavni tužitelj u tom postupanju, rekla je Laptoš.

Za pribavljanje dokaza iz drugih država koristit će kolege druge delegirane tužitelje i tu je, istaknula je, prednost koju daje Uredba o EPPO-u da će kolege delegirani tužitelji preko svojih kolega u drugim državama brže i efikasnije dolaziti do određenih dokaza.

Na činjenicu kako neki mediji javljaju da će predmet Janafa prijeći u taj ured, Laptoš je rekla da su detektirali u Hrvatskoj 20-ak predmeta koji bi prešli u nadležnost Ureda Europskog javnog tužitelja.

Kao što sam rekla, u svim predmetima u kojima se radi o kaznenim djelima koja su počinjena na štetu financijskih interesa Europske unije, dakle o zloporabama fondova EU oni će prijeći u nadležnost EPO-a, dodala je.

Na ponovljeno pitanje je li Janaf među njima, Laptoš je odgovorila da kako su njezina saznanja o tom predmetu da se radi o predmetu počinjenom na štetu fondova EU.

Glavna europska tužiteljica predložila je početkom travnja Europskoj komisiji da početak rada bude 1. lipnja. Mi smo spremni u EPO-u za početak rada. Sada je na EK da s državama članicama iskomunicira datum i da ga javno objavi. Za očekivati je da to bude 1. lipnja, rekla je Laptoš, odgovarajući na pitanje kada se očekuju prve istrage i optužnice.

S obzirom na to da Slovenija kasni s imenovanjem delegiranih tužitelja, Laptoš je rekla da se nada kako će ih predložiti do 1. lipnja.

U određenom pogledu bi moglo biti manjih problema za kolegu europskog tužitelja iz Slovenije koji će morati u određenom dijelu preuzeti onda i funkciju europskih delegiranih tužitelja u Sloveniji, istaknula je Laptoš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!