Bivši glavni državni odvjetnik o Turudiću: “Svemoguć je”

Vijesti 07. velj 202418:14 0 komentara

Bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Krunislav Olujić u Newsroomu je s našim Domagojem Novokmetom komentirao izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a.

“U međuvremenu se dogodilo nešto što potpuno diskvalificira Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Između razgovora u Vladi i upućivanja prijedloga Vlade po predsjedniku Vlade Plenkoviću dogodila se jedna neprihvatljiva stvar i koja diskvalificira Turudića kao kandidata, a to je da je sudjelovao u razgovoru na koalicijskom sastanku HDZ-a s koalicijskim partnerima, što je nedopustivo jer se ovog puta bez ikakve maske Turudić kvalificirao kao stranački čovjek”, kazao je Olujić.

“Turudić, da je imao imalo obraza i svijesti o funkcioniranju Hrvatske kao pravne države i mjestu i ulozi državnog odvjetnika u sustavu pravosudne vlasti i kao neovisnog tijela nije se smio pojaviti na tom sastanku i sebe cjelokupnoj hrvatskoj javnosti prikazati kao stranačkog kandidata. Ovako je totalno i do kraja sebe diskvalificirao, neovisno što je danas dobio većinu upravo tih partnera”, dodao je.

Naveo je i što je najviše sporno u vezi Turudića. “Stranačko lobiranje oko županijskog suda, laganje pred saborskim odborom za pravosuđe, spoznaja da se družio s osobama koje su došle pod udar kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske i da si se ti kao predsjednik županijskog suda sastao s tim osobama.”

Smatra da su to stvari koje ga diskvalificiraju kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Kaže da je predsjednik Vlade Andrej Plenković branjenjem Turudića “zakucao posljednji čavao u lijes Hrvatske kao pravne države”.

“Takva osoba nije smjela doći”, rekao je o Turudiću. “To je najmoćnija pozicija u hrvatskoj sudbenoj vlasti.”

Navodi da Turudić može utjecati na sve predmete koji su u nadležnosti DORH-a. “Pučki rečeno, svemoguć je, pa čak i odlučuje o odustanku kaznenog progona, može kazneno progoniti po nalogu političke opcije koja ga je izabrala.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!