Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi objasnio koji je sada glavni cilj Rusije

Vijesti 15. tra 202211:26 > 14:07 0 komentara
Božo Kovačević
N1

Bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević u N1 Studiju uživo govorio je o ruskoj invaziji u Ukrajini. Komentirao je i koji je sada glavni cilj koji Rusi žele postići, a govorio je i o mogućoj promjeni režima u Rusiji, navodeći da su moguća dva scenarija - državni udar ili revolucija.

“Sad je glavni cilj kako evidentan neuspjeh prikazati kao pobjedu. Jasno je da prvobitni ciljevi nisu ostvareni, ali nije jasno ni kad ni kako će se ovaj rat završiti. Čini se da je ukrajinska vlast osokoljena podrškom, ponajprije Amerike i Velike Britanije, odlučila da neće voditi pregovore sad, što znači da odbija bilo kakve teritotijalne ustupke i da čeka potpuni vojni krah Ruske Federacije kako bi s pozicije pobjednika pregovarala s ruskom stranom”, kazao je.

“Čini se da će Rusija morati odustati od svega što je navela kao cilj”

Kovačević navodi da je stoga teško predvidjeti koliko će to sve trajati.

VEZANE VIJESTI

“Kako stvari stoje, čini se da će Rusija morati odustati od svega što je iznosila kao svoj cilj i opravdanje za ovaj napad”, dodaje.

“Očito je cilj, ako ne cijelog Zapada, onda SAD-a i Velike Britanije promjena režima u Rusiji”, naglašava Kovačević.

Pojašnjava da se ta promjena ne može provesti izvana pa je stoga cilj proizvesti društvenu nestabilnost u Rusiji. S obzirom na stanje ruske oporbe, Kovačević navodi da su u Rusiji moguća dva scenarija kada se govori o promjeni režima.

“Neka vrsta državnog udara, neki koji su sad pripadnici nomenklature vlasti, koji shvaćaju da trajanje tog rata u nedogled može rezultirati raspadom ruske države, a predsjednik nije spreman slušati njihova upozorenja”, navodi Kovačević i dodaje da se u tom slučaju može raditi o vojnicima ili pripadnicima sigurnosnih službi koji bi mogli uspostaviti neku privremenu vlast.

“Nije isključeno da posljedica rata bude raspad same Rusije”

Osim narušenih odnosa sa Zapadom, Kovačević navodi da, što se tiče posljedica za Rusiju, “nije isključeno da jedna od tih posljedica ako Rusija ustraje na dugotrajnom ratovanju bude i raspad same Rusije”.

VEZANE VIJESTI

“Druga je varijanta revolucionarna varijanta. Nema legane opozcije u Ruskoj Federaciji, ali to ne znači da nema ljudi koji opozicijski misle. Oni su bili primorani okrenuti se nelegalnim oblicima političkog djelovanja. Je li takvo djelovanje dovoljno razvijeno da bi u slučaju destabilizacije i masovne pobune neka organizirana, nama nepoznata, skupina mogla preuzeti vlast – na to nemam odgovor”, kazao je.

Kovačević je također naglasio da nije poznato ni hoće li neki novi, budući čelnik Rusije voditi neku razumniju politiku. Dodao je da je odluka o invaziji na Ukrajinu iracionalna te da je u suprotnosti s načinom na koji je Putin dosad vodio državu i donosio odluke.

“To su redovito bile odluke kojima je prethodila pažljiva cost-benefit analiza i pažljiva analiza izgleda da se određeni interes Rusije ostvari. Odluka o invaziji kao posljedicu ima sve što je suprotno onome što je moglo odgovarati Rusiji”, naglasio je Kovačević.

Komentirao je i potonuće ruskog ratnog broda ‘Moskva’, navodeći da je to pokazatelj da ruske snage nisu dobro pripremljene za ovaj rat.

Podsjetio je na izjave iz Rusije poput one da nisu napali ni Ukrajinu te da neće napasti niti jednu drugu zemlju pa se osvrnuo na prijetnje ruskog predsjednika o korištenju nuklearnog oružja.

“Trenutak za uključivanje crvenog svjetla bit će onda kad Putin kaže: ‘Ne, mi nikako nećemo upotrijebiti nuklearno oružje'”, zaključio je Kovačević.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!