Bivši načelnik u BiH optužen za korupciju, blokiran mu stan u Hrvatskoj

Regija 17. tra 202413:35 0 komentara
Armin Durgut/PIXSELL

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podignulo je optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Stari grad Ibrahima Hadžibajrića i skupine njegovih suradnika koje tereti za organizirani kriminal i korupciju, a prvi put je uspjelo ishoditi blokiranje sumnjivo stečene imovine u inozemstvu, odnosno Hrvatskoj.

Hadžibajrić te njegov sin i još tri osobe uhićeni su još u svibnju 2023. godine a nakon opsežne istrage sada su optuženi za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca te izborne prijevare.

U priopćenju županijskog tužiteljstva u Sarajevu navode kako je u ovom slučaju u pitanju bila kompleksna istraga u koju su bili uključeni i Hrvatska, Srbija, Francuska, Turska, EUROPOL te misija UN na Kosovu.

Istraga je pokazala kako je nekadašnji dugogodišnji načelnik sarajevske općine Stari grad stvorio kriminalnu mrežu kroz koju je, koristeći svoj službeni položaj, protuzakonito ustupao na korištenje drugim osobama nekretnine u općinskom vlasništvu i dopuštao protupravnu gradnju.

Na taj su način on i članovi kriminalne skupine ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od milijun i 300 tisuća eura koju su potom “prali” na različite načine, uključujući kupnju nekretnina u inozemstvu.

Sam Hadžibajrić je “prljavim” novcem kupio stan u Baškoj vodi u Hrvatskoj.

Na zahtjev tužiteljstva u Sarajevu taj je stan sada blokiran, a ističu kako je time postavljen pravni presedan jer prvi put iskorištena takva mogućnost koja je pravosuđu na raspolaganju temeljem Strasburške konvencije iz 1990. godine kojom je predviđeno otkrivanje i oduzimanje imovine stečene kaznenim djelima.

“Ovime je tužiteljstvo Sarajevske županije postavilo temelj za tužiteljsku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!