Bivši zamjenik šefice Povjerenstva za sukob interesa o slučaju Marka Milića: Donijeli su pogrešnu odluku

Vijesti 11. ožu 202418:08 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Davorin Ivanjek, nekadašnji zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gostovao je u Newsroomu kod Domagoj Novokmeta gdje su razgovarali o slučaju glasnogovornika Vlade Marka Milića.

Ivanjek smatra kako je komentar predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandre Jozić-Ileković pogodio srž problematike.

“Treba se gledati kroz aspekt zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Kada glasnogovornik Vlade spominje ime dotične osobe, predsjednik uprave kaže ‘radit će godinu dana na neodređeno, takva je praksa, a onda ćemo ga primiti na neodređeno’. To se događa pet dana nakon što je sklopljen ugovor na određeno.”

“Meni osobno u tom kontekstu upravo proizlazi da se glasnogovornik interesirao što će s njim biti dalje i on od predsjednika uprave dobiva garanciju da će ta osoba protekom određenog vremena dobiti posao na neodređeno vrijeme”, dodaje Ivanjek.

Povjerenstvo je trebalo gledati i širi kontekst, smatra Ivanjek. Pogotovo to što Krunoslavu Jakupčiću nije bilo neobično to što ga se pita za pojedine osobe, kaže Ivanjek i navodi još neka pitanje koja proizlaze iz ove situacije.

A što s javnim natječajem?

“Kako netko može nekome garantirati da će zaposliti nekoga na neodređeno vrijeme? Postavilo se i pitanje prebacivanja. Povjerenstvo je već imalo posla s takvim situacija. Takvi postupci gdje se vidjelo da su to su bili fingirani natječaji za neko mjesto iz Buzeta. Pretpostavljam da ta osoba tamo nikada nije živjela, a unaprijed se znalo da će se prebaciti u Zagreb gdje živi, a u Zagrebu tada nije bilo mjesta. To su postupci koji itekako bude sumnje. Nekome garantirati da će nakon godinu dana biti sigurno zaposlen na neodređeno, a postoji javni natječaj?”

Ivanjek smatra kako nije dovoljno istražen kontekst koji uključuje razmjenu poruka između Milića i Jakupčića.

“Povjerenstvo je pokušalo doći do tih poruka, pa nema krivnje povjerenstva što nije uspjelo. Ali u tom kontekstu je trebalo dodatno istražiti.”

Ovakvi predmeti su ključni za Povjerenstvo, ističe Ivanjek.

“Osobno smatram da je ovom predmetu od strane Povjerenstva donesena pogrešna odluka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!