Bojan Glavašević: “To što HDZ radi je igranje demokracije”

Vijesti 28. stu 202318:23 0 komentara
N1

Saborski zastupnik Bojan Glavašević gostovao je u Newsroomu gdje je s Domagojem Novokmetom komentirao političke aktualnosti.

Igra nultog zbroja

Od ukupno 468 amandmana podnesenih na prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu, Vlada je u ponedjeljak prihvatila njih 11 i to svih pet koje su podnijeli zastupnici vladajuće većine te šest oporbenih.

Rasprava o amandmanima nadovezuje se na jedan tekst koji je Glavašević objavio u hrvatskim medijima, pod nazivom “Igra nultog zbroja u hrvatskoj politici.”

Što je to točno u kontekstu priče s amandmanima? Glavašević odgovara: “Ideja da bi bilo tko pobijedio, netko drugi, ili svi drugi moraju izgubiti. Već nekoliko puta se dogodilo da bi na proračunu bila hrpa kvalitetnih amandmana koji bi bili odbijeni, da bi u rebalansu iznosi bili prilagođeni kao da su usvojili skoro sve amandmane koje možemo okarakterizirati kao kvalitetne.”

“Danas sam branio amandmane našeg kluba zastupnika. Predložili smo povećanje sredstava za HGSS i za sustav civilne zaštite. Vrlo su zdravorazumski. Ta dva amandmana su odbijena. HDZ ih je odbio, ali me uopće neće iznenaditi ako na rebalansu budemo vidjeli da su iznosi za HGSS i civilnu zaštitu povećani”, dodao je.

Postavlja se pitanje kako onda tumačiti one amandmane oporbe koji su prihvaćeni.

“Uvijek se prihvati mali broj amandmana opozicije kako se ne bi reklo da odbijaju sve”, objasnio je Glavašević.

“To što HDZ radi je igranje demokracije”, ističe.

Glavašević u svom dokumentu donosi alternativu igri nultog zbroja, u kojoj smatra da bi Sabor trebao doista u praksi postati ono što je na papiru.

“Rješenje djeluje vrlo jednostavno, a zove se parlamentarizam. U Hrvatskoj imamo situaciju da postoji ogroman disbalans moći. Na papiru, Sabor je najveće predstavničko tijelo građana, a u praksi, onog trenutka kad Sabor izabere Vladu, ona preuzima apsolutno svu moć”, kazao je.

“U svim zdravim demokracijama, parlament je mjesto gdje zakonodavni proces živi i gdje se pregovara o tome kako će biti uređeni zakoni neke zemlje”, pojasnio je.

Skandal na geodetskom fakultetu

U više istupa premijer Andrej Plenković utvrdio je kako novac što ga je ministrica Nina Obuljen Koržinek dodijelila Geodetskom fakultetu za 3D skeniranje ne potječe iz europskih fondova nego iz državnog proračuna. Europsko tužiteljstvo tvrdi da je riječ o novcu iz Fonda solidarnosti.

Na pitanje zašto je vladajućima toliko važno da se ovdje ne radi o europskom novcu, odgovara: “Europski tužitelj je osoba koja, siguran sam, nije omiljena među HDZ-ovcima, koja ima određeni track record u proganjanju HDZ-ovaca koji su zgriješili s novcima.”

Može li ova afera naštetiti premijeru u njegovim europskim ambicijama?

Glavašević smatra da mu prvenstveno može naštetiti u domaćoj politici: “Prema nekim naznakama, parlamentarni izbori idu i prije europskih. Tu je pitanje procjene kada će se Sabor raspuštati. Ako odluči ići na parlamentarne izbore prije europskih, to je značajan rizik”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!