Boro Nogalo o zdravstvu: Lijevi i desni napravili su sustav koji ljude tjera u privatne klinike

Vijesti 07. velj 202421:58 1 komentar
N1

Liječnik i bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo u N1 Newsnightu s Natašom Božić Šarić komentirao je nedostatak pedijatara u Hrvatskoj.

On osobno htio je nastaviti raditi kao pedijatar u bolnici, ali to mu je onemogućeno. Unatoč nedostatku pedijatara, što je pomalo paradoksalno.

“Glavni argument je bio opravdanje kako dolazi sedam specijalizanata pa nemaju mjesta za mene. Inače, kad sam bio ravnatelj, svi pedijatri koji su dolazili i napunili 65, odobravano im je produljenje ugovora do 68, kako je po zakonu. Osjećam se dobro, bolnica je u dubokom minusu, dug je oko 8,2 milijuna eura. U nju je posljednje dvije godine “ububano” 30 milijuna kuna i potpuno je neodrživa, što znači da djeca ne mogu doći na red. A djeca trebaju pedijatre”, rekao je Nogalo pa nastavio:

“Mi smo svaki limit prebacili kad sam bio ravnatelj. Sanacija nije bila potrebna, a sad je takav dug da postoje liste čekanja. Bolnici s tim limitima je najbolje ne raditi i tako se ponaša ova uprava, upravno vijeće i Grad Zagreb.”

N1

Bolnica kaže da im ne nedostaje pedijatara…

“Srebrnjak je paradigma cijelog javnog sustava, koji se urušava. Ne nedostaje samo sto pedijatara nego i obiteljskih liječnika. Iako se ufamo da se borimo za demografiju, najslabije i djecu, ništa od toga. Mi smo jedno licemjerno društvo. Sve ide na privatni sektor. Svi ti kreatori, akademska zajednica, politika, neovisno jesu li lijevi ili desni, napravili su takav sustav da svi završe u privatnim poliklinikama. Ne pristajem na to. Pristajem na javni i privatni sektor, ali ne da privatni egzistira na račun javnog. Imate iste ljude koji rade u jednima i drugima, a u javnim klinikama ništa ne rade i stvaraju minuse”, istaknuo je Boro Nogalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare