Božić na Baniji: Svi priželjkuju isto – da idući provedu u svojim domovima

Vijesti 19. pro 202121:22 > 20. pro 2021 07:51 0 komentara
N1

Prošli su Božić proveli u svojim domovima, a onda je uslijedio potres u Petrinji. Ove blagdane će dio stanovnika Banije dočekati u kontejnerima. Ipak, optimizam ih ne napušta. Svi priželjkuju isto - da Božić iduće godine provedu u novim kućama.

Da će blagdane provesti u kontejnerima koji su u međuvremenu postali njihovi novi domovi, građani Banije nisu mogli ni zamisliti. Ipak, prilagodili su se, zadržali blagdanski duh, a pripreme za Božić su u tijeku.

“Čujte, čovjek se uvijek snađe. Ako nemam bora, imam uvijek kuglice u visokoj vazi, nije se razbila i eto tako”, rekla nam je Katica.

VEZANE VIJESTI

Biljana iz Petrinje kaže da će Božić dočekati u krugu obitelji, s molitvom i onime što bude na stolu: “Bogu hvala. Podijelimo opet s drugima i to je to. Sad smo malo zgusnuti, ali nema veze, proći će i to”, optimistična je.

Sudbina ih je spojila. Novi susjedi postali su i prijatelji, druže se, pa će zajedno i slaviti. Želje su svima iste – da se vrate u svoje kuće.

“Da imamo mir, da nas više ne drma, da imamo zdravlja i da se riješimo te korone”, poželjela je Vesna. “Da se najprije riješimo bolesti. A onda polako, budu se polako rješavali i stanovi i kuće. Polako. Obećali su, mi vjerujemo, nadamo se, valjda će tako biti”, dodala je Danica.

Najmlađi dobili darove

Teška je bila godina i za one najmlađe. Da im blagdani budu radosniji, pobrinuo se Crveni križ koji im je podijelio slatke darove.

Prvašića Luku razveselili su slatkiši i puno grickalica. I njegov prijatelj iz školskih klupa Dani Voli Božić, koji provodi s obitelji. “Igram se, i kad dobijemo poklone, uvijek se slikamo pa da se sjećamo što smo dobili”, kaže mališan.

Nuša ide u 3. razred osnovne škole u Sisku. I ona se veseli Božiću. “Kitimo, i družimo se, i slavimo i kuhamo i sve radimo”, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ

Božićne pakete dobilo je dvjestotinjak djece Osnovne škole Braća Ribar iz Siska. Inače i sami pomažu onima kojima je to potrebno, pa je sad bio red da se i njih razveseli.

“Djeca svake godine miminalno dva puta godišnje prikupljaju humanitarnu pomoć, dakle uoći blagdana Uskrsa, božićne blagdane i na taj način pomažemo potrebitima. Naravno, ako u školi imamo neku potrebu, organiziramo u školi, da kažemo, lokalno još”, govori ravnateljica škole Vesna Šebek.

Poklone će idućih dana dobiti i djeca iz Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice. Ukupno 800 paketa. Robert Markt, ravnatelj Crvenog križa, kazao je kako su na neki način djeci htjeli napraviti uvertiru za ovo blagdansko doba. “Znamo da su sva ta djeca prošla kroz traumu potresa i evo, uskoro se približavamo godišnjici, pa smo im htjeli pokazati da ono što dolazi neće biti tako strašno kao ono što su proživjeli. Vidjeli smo svi danas da smo jako uspjeli u tome.”

Za stanovnike Banije ovaj će Božić biti puno drugačiji od onoga na što su navikli, a svi se nadaju da je i posljednji koji će slaviti izvan svojih domova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!