Božinović: SAD je bio ključan za hrvatsko za pristupanje NATO-u i EU-u

Vijesti 05. tra 202211:59 1 komentar
Emica Elvedji/PIXSELL

Politika SAD-a bila je "instrumentalna" ne samo za hrvatsko pristupanje NATO-u, već i za pristupanje EU-u, istaknuo je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Hrvatsko-američkom forumu u utorak.

“Američka je uloga bila instrumentalna ne samo za pristupanje NATO-u”, kazao je Božinović. On je kazao da je SAD pomogao Hrvatskoj svojom “ekspertizom” i prilikom pristupanja Europskoj uniji i “pogotovo kod nekih osjetljivih stvari pri kraju pristupnog procesa”.

VEZANE VIJESTI

Božinović je sudjelovao na panelu “Sigurnost i vanjska politika” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma zajedno s ravnateljem Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) Danielom Markićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA).

Lozančić je istaknuo ulogu SAD-a kao lidera NATO-a koji je vezivno tkivo saveza. Napomenuo je i da je Hrvatska “uvijek težila vratiti se Zapadu”, što se i ostvarilo pristupanjem NATO-u i EU-u.

Speranza je kazala da se hrvatsko-američko savezništvo temelji na “zajedničkoj viziji budućnosti” u smislu vladavine prava i demokracije, ali i na “zajedničkom interesu”. Istaknula je da je postojeća američko-hrvatska vojna suradnja “čvrsta”

“Moramo više uložiti u obranu, sigurnost i energetsku neovisnost”

Na panelu se govorilo o posljedicama rata u Ukrajini, a sugovornici su se složili da je ruska agresija ojačala NATO.

Božinović je kazao da je zbog rata “već sada jasno da moramo više uložiti u sigurnost, obranu i energetsku neovisnost”.

VEZANA VIJEST

„Napravili smo korake u pravom smjeru”, dodao je Božinović, istaknuvši u tom kontekstu povećanje obrambenog proračuna, nabavu novih zrakoplova i oklopnih vozila te izgradnju LNG terminala.

Lozančić je istaknuo kako smatra da je Hrvatska danas “neto doprinositelj” unutar NATO-a.

Markić je, referirajući se na pitanje utjecaja ukrajinsko-ruskog rata na situaciju u jugoistočnoj Europi, kazao da treba biti oprezan kako se ne bi “prenaglasio ruski utjecaj”.

“To rade pojedini akteri za svoje ciljeve koji nisu suglasni s ciljevima NATO-a”, kazao je Markić, dodavši kako ruski utjecaj “sigurno postoji u Srbiji” te da je “primarno pitanje” situacija u Bosni i Hercegovini.

Richard W. Downing, zamjenik pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a, govorio je o mogućnosti suđenja za ratne zločine u Ukrajini, istaknuvši kako bi SAD “podržao” tu ideju.

Mnogi su zapadni čelnici pozvali na suđenja odgovornima za zločine u Ukrajini pred međunarodnim sudom.

Referirajući se na izvješća o zločinu ruskih snaga u Buči, Downing je kazao da su “dokazi koji izlaze iz ministarstva pravosuđa jezivi”.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela više stotina civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu što Rusija niječe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare