Božinović se pohvalio: “Ovo je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna”

Vijesti 29. srp 202208:39 1 komentar
Grgo Jelavic/PIXSELL

Pelješki most svečano je otvoren u srijedu navečer, a otvorenje je popratio čitav državni vrh i brojni građani.

Premda se otpočetka ističe značaj mosta, ne samo za građane, već i za turiste kojima će se putovanje prema jugu zemlje itekako skratiti, a da ne govorimo o tome da više nije potrebno zaustavljanje i vađenje dokumenata na granici, rijetko je tko očekivao da će se već nakon dva dana osjetiti rezultati.

No, o tome se oglasio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za promet, u jeku turističke sezone, broj putnika na GP Klek manji je za 42% u odnosu na prošli tjedan. To je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna, ne samo za naše ljude, već i strane turiste u Hrvatskoj”, napisao je Božinović na Twitteru.

Podsjetimo, most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, financiran je iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada. Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut je teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare